Fahim Ahmabzai riskerar utvisning i mitten av januari. Foto: Åsa Sommarström

De kämpar för att Fahim ska få stanna i Sverige

17-åriga Fahim Ahmabzai kom ensam till Sverige 2016 och hittade snabbt en plats i Bromma. Nu ska han utvisas. Under torsdagen anordnades en manifestation för att han ska få stanna. På plats fanns även artisten Carola Häggkvist.

  • Publicerad 14:46, 20 dec 2018

– Jag uppskattar verkligen det här och är så tacksam, säger Fahim Ahmabzai.

Som tonåring tvingades han fly till fots över den afghanska gränsen till Pakistan efter att hans far blivit mördad av talibanerna. Våren 2016 kom han till Sverige och blev, som elev på Nya Elementar i Norra Ängby i Bromma, snabbt en i gänget. Efter att ha gått ut nian jobbar han  som elevassistent på skolan.

Men nu ska Fahim Ahmabzai utvisas. Knappt tre år efter att han kom till Sverige har han fått sitt tredje avslag för asyl och arbetstillstånd. 

Läraren: ”Helt förfärligt”

Under torsdagen anordnade hans lärarkollegor och gamla klasskompisar en manifestation för att han ska få stanna.

Fahim Ahmabzai och Therese Personne, hand gamla lärare. Foto: Åsa Sommarström.

Therese Personne är Fahims gamla lärare och är en av dem som står med plakat i kylan utanför Migrationsverket i Sundbyberg tillsammans med ett hundratal elever.

– Det är många som har engagerat sig och det är för att vi tycker så fruktansvärt mycket om den här pojken. Vi tycker att det är helt förfärligt att han ska utvisas och måste försöka göra något för att förhindra det, säger hon.

Backas upp av Carola Häggkvist

Carola Häggkvist visade sitt stöd under manifestationen. Foto: Åsa Sommarström.

Även artisten Carola Häggkvist har gett sig in i kampen för att Fahim Ahmabzai ska få bli kvar i sitt nya land. De två kramades under manifestationen.

– Det här är väldigt rörande. Fahim har varit elevassistent till min dotter, säger hon och torkar bort en tår ur ögat.

Den före detta Brommabon har tidigare engagerat sig i ensamkommande flyktingbarn och tvekade inte att ställa upp för Fahim.

Man kan inte bara blunda för orättvisor när det gäller barn

Carola Häggkvist

– Det här måste man göra för sin egen medmänsklighet. Man kan inte bara blunda för orättvisor när det gäller barn, säger hon.

Strax innan jul säljer Fahim Ahmabzai sina saker på Blocket och packar ihop inför avresan till Kabul, en stad han aldrig har besökt.

– Jag vill inte åka dit. Jag vill vara kvar här, men det känns inte som att Migrationsverket kommer att lyssna, säger han.