De kampanjar för fräscha skoltoaletter

Sen ett par år tillbaka har grundskolor börjat implementera Ipads på tekniklektionerna. Östra grundskolan i Skogås har gått ett steg längre. I höst ska två klasser i årskurs nio designa sina drömtoaletter. Den stora finalen blir i november i kommunhuset, då förslagen ska presenteras för politikerna.

  • Publicerad 14:37, 17 sep 2015

Det är första lektionen efter lunch för Östra grundskolans niondeklassare. Teknik står på schemat och under de senaste fyra veckorna har ett speciellt projekt pågått. Med hjälp av en surfplatta jobbar eleverna med ritningar på hur de vill att skoltoaletterna ska se ut. Anders Enström är läraren som har hand om projektet. Han berättar att han precis innan sommarlovet hört från ett antal elever att det fanns ett missnöje med toaletterna.

– Till exempel så är det glödlampor som bara hänger utan skydd och speglar som saknas. Jag ville hjälpa eleverna göra något åt det så jag funderade lite under sommaren, säger Anders Enström.

En unik toalett

Projektet som pågår under lektionstid är förstås även betygsgrundande. Och Anders Enström ser gärna att fler lärare försöker koppla uppgifter till verkligheten. 

– Det blir mer äkta. De ska träffa politiker och får möjligheten att förändra. Det blir lika kul som effektivt och man ser verkligen ett stort engagemang från eleverna.

Appen funkar på så sätt att man kan rita på bilder som tagits med surfplattans kamera. Eleverna har alltså en riktig bild på toan som mall när de designar. Den stora finalen är träffen med kommunen i november. Då ska Anders och eleverna visa sina förslag och motivera varför en förändring är nödvändig. Eleverna kommer gemensamt rösta fram åtta förslag att visa upp.

– Förutom att den ska vara ren och ha allt som behövs vill vi ha en egen toalett. En som blir speciell för skolan. Om vi bara kräver en fräsch kommer de bara säga till oss att städa den, säger Fabian Cavaliere i 9B.

Förutom ritningar spelar eleverna även in en informationsfilm som också kommer visas upp för politikerna. Ett par elever spelar in filmen i en annan sal. Med hjälp av en greenscreen kan de få upp förslagen bakom sig när de pratar. Lite som en meteorolog på TV. 

– Det är en grymt kul uppgift samtidigt som vi får chans att påverka något på riktigt, säger Rebecka Bhuyi i 9B.

Frågan är om förändringen hinner bli av innan niorna har slutat på skolan. Men enligt Anders verkar det inte rubba eleverna.

– Visst slutar de efter i år men alla vill efterlämna en skola med goda miljöer. Många har också yngre syskon som går här. Tänk om de om några år kan skryta med att deras bror eller syster har designat just den toaletten!

Av skolans fyra nior är det två klasser som gör ritningarna.

Exempel på det som önskas är renare toaletter, bättre belysning, fler speglar och en annan lösning för tvålen än den som finns nu.

Appen som används heter Sketchbook och tillåter användaren att rita över bilder som är tagna med surfplattans kamera.

Den andra november är datumet för mötet med politikerna.
Eleverna och Anders har jobbat med pro-
jektet sedan termin-starten.

Visa merVisa mindre