De jobbar ideellt för ensamkommande i Bromma

Kaveh Pakjoo kom till Sverige från Iran som liten och har under livet haft stor hjälp av vuxna som jobbat ideellt. I dag ordnar han och grannen Stefan Sjörs gratis friluftsaktiviteter för ensamkommande i Bromma. – Jag har träffat många inspirerande personer som gav mig en knuff i rätt riktning, och nu vill jag ge tillbaka, säger Kaveh Pakjoo.

  • Publicerad 13:21, 20 apr 2017

Till vardags jobbar Blackebergsbon Kaveh Pakjoo som fritidsledare på Höglandsskolan, där han framförallt arbetar med en förberedelseklass bestående av ensamkommande ungdomar. Men vid sidan av sin anställning ordnar han även friluftsaktiviteter – helt ideellt.

– Jag har en idé om att jag vill servera ungdomarna Bromma, i form av aktiviteter, nyttiga mötesplatser, kultur och natur, även efter skoltid. Man måste förstå att de här ungdomarna är ensamkommande och kanske inte har så många vettiga vuxna att vända sig till. De behöver stöd även när skolan är stängd, säger Kaveh Pakjoo.

Själv kom han till Sverige från Iran på 80-talet. Hade det inte för vad Kaveh kallar ”inspirerande vuxna”, hade det varit svårare att komma in i den svenska vardagen, berättar han.

– I tonåren bodde jag på både ungdomshem och i familjehem. Där träffade jag många inspirerande personer som gav mig en knuff i rätt riktning. Jag kände redan då att det där var något jag ville göra och nu ger jag tillbaka, säger Kaveh Pakjoo.

Under hösten, vintern och våren har han, tillsammans med grannen Stefan Sjörs, ordnat med grillkvällar, skridskoåkning och fotbollsträffar, där ensamkommande har haft en möjlighet att umgås med etablerade Brommabor. Och uppskattningen har varit stor. Likaså engagemanget från samhället i stort.

– Känslan är att de flesta vi sträcker oss ut till vill vara med och att alla är välvilligt inställda. Folk har hjälpt till med allt från skridskoslipning till utlåning av grillar, säger Stefan Sjörs, som till vardags undervisar på Stockholms universitet.

Duon från Blackeberg har flera projekt på gång framöver. På fredagar, med start den här veckan, anordnas inomhusfotboll i Alvik i samarbete med KFUM. Samtidigt pågår diskussioner med cykelfrämjandet för att kunna ordna med utflykter i Bromma och cykelmeckande.

Hur hittar ni tid till det här?

– Man får baka in familjelivet med aktiviteterna och ta av sin fritid, men det är det värt, säger Kaveh.

Vad hoppas ni att allt det här leder till?

– Det är synd att sitta här om 15 år och undra varför det blev si eller så med de här ungdomarna när det finns så mycket vi kan göra redan nu. Förhoppningen är att så många som möjligt, gärna etablerade Brommabor, vill vara med och engagera sig.  Till att börja med genom att spela fotboll på fredagar, sen får vi se vart allt leder längre fram.

Fakta

Fotboll i Alvik

Från och med fredagen den 21 april kommer Kaveh och Stefan ordna fotbollskvällar i Alvik.

Tid: Fredagar 17:00. Plats: KFUM-hallen i Alvik. Vilka: Ungdomar i Bromma från 13 till 19 år.