De jobbar för unga fotografers skull

Det är svårt att bli upptäckt som ung fotograf. Det tycker i alla fall tre killar från Bromma, som tillsammans driver en ideell förening för att unga ska nå ut med sina verk. – Vi vill hjälpa till att ta plats i fotovärlden, säger Lucas Landberg.

  • Publicerad 10:06, 16 jun 2017

Att sprida sina verk som ung fotograf har kanske aldrig varit lättare än i dag, med sociala medier som en naturlig portal att använda för att visa sin portfölj. Samtidigt är det kanske svårare än någonsin att få folk att faktiskt stanna till, och titta på just de alster man själv skapat.

Smakprov från utställningen ”Måla med kameran”. Foto: Lucas Landberg

Utmaningen i att nå ut med sina bilder gjorde att de tre Brommakillarna Carl Löwstedt Lundell, Joakim Bernardo och Lucas Landberg beslutade sig för att försöka ta saken i egna händer.

Tillammans driver de en ideell förening vars syfte är att synliggöra unga fotografers bilder, genom att bland annat ordna med utställningar i Stockholm.

– Vi försöker hjälpa unga fotografer att ta mer plats i fotovärlden, ge lite snålskjuts. Det är inte lätt för en ung fotograf att få bilder publicerade i olika sammanhang i dag, säger Lucas Landberg.

Föreningen, som heter just Unga fotografer, startades för lite drygt två år sedan helt ideellt. I nuläget består den av 40 fotointresserade individer, och på Facebook har den över 250 följare. Alla som vill får vara med.

– Den enda kriteriet är väl egentligen att man ska var ”ung”, säger Lucas Landberg.

Från utställningen ”Måla med kameran”. Foto: Hanna-Louise Aasen

Varför ska mad bli medlem i Unga fotografer?

– Vi är lite som ett fotokollektiv som ordnar photowalks, workshops och utställningar. Ibland går vi bara ut och käkar och tar bilder. Tycker man sånt är kul kan man bli medlem. Och vill man vara med är det bara att fråga, säger han.

Från den 1-15 juli ställer föreningen ut i Kulturhuset i Stockholm. Utställningen ”Måla med kameran” består av bilder tagna av fem av föreningens medlemmar.