I slutet av 2019 anmälde två flickor i 13-årsåldern, oberoende av varandra, att de blivit tvingade att skicka nakenbilder till en person via appen Snapchat. Polisen kunde lokalisera en misstänkt man från Stockholm – och vid beslag av hans dator upptäckte polisen att mängder med andra barn utnyttjats.

Nu i november, efter två års utredningsarbete, väcks slutligen åtal. 19 målsäganden har hittills lokaliserats. Ett typfall för Stockholmspolisens groominggrupp, som uteslutande arbetar mot internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn.

– Ja, så här ser det ut i nästan alla fall vi arbetar med. Tack vare att två tjejer vågade träda fram och anmäla hittade vi både förövaren och massor av andra barn som utnyttjats. Men det finns många fler barn i det här ärendet som vi inte har lyckats identifiera, säger Mimmi, utredare groominggruppen.

18 personer arbetar i teamet idag. Men de kunde vara dubbelt så många.

– Vi kommer tyvärr aldrig bli sysslolösa. Varje gång vi hittar en misstänkt börjar arbetet med att identifiera mängder med målsäganden. Det är enormt sällsynt att en person bara ofredar ett enda barn, säger utredaren Maria.

Allt fler brott

Om det beror på pandemin är oklart. Men internetrelaterade sexualbrott har ökat. Det handlar både om att förövare i högre utsträckning tar kontakt med barn för att utnyttja dem sexuellt, och att de delar mer övergrepps­material på nätet.

Det är oftast tjejer som blir utsatta, även om det förekommer en hel del pojkar i groominggruppens utredningar.

När det kommer till förövarna är det däremot alltid män.

– Vi har utrett ärenden där målsägande bara varit sex, sju år. Egentligen kan alla som använder sociala medier med en chattfunktion drabbas av det här, säger Marius.

https://www.mitti.se/nyheter/unga-man-lurade-aldre-man-som-misstanks-for-grooming/repths!jw7ToRJG2@sPoZYJeHYFCw/

Sker överallt

Nuförtiden sker faktiska möten mellan förövare och offer alltmer sällan. Det flesta kontakterna sker i olika appars chatfunktioner. Den absolut vanligaste appen är Snapchat, men också TikTok, Instagram och barnspel som till exempel Roblox och Star Stable.

– Det här existerar egentligen på alla appar där man kan få kontakt med varandra. Vi har till och med haft ett ärende som började med att en tjej skulle sälja en väska på Blocket, säger Marius.

– Tyvärr kan det här drabba alla barn, oavsett vilka mobilregler som finns och hur trygg hemmiljön är, säger Mimmi.

Tappar ni hopp om mänskligheten när ni dagligen jobbar med det här?

– Nej. Det är tillfredsställande att lyckas hitta gärningsmännen. Och barnen vi pratar med känner att de får någon slags upprättelse och ensamma slipper bära på vad det varit med om. Vi möter en enorm tacksamhet, säger Maria.

–  Vi har till och med haft gärningsmän som varit lättade när vi gripit dem. Deras beteende är enormt skamfyllt. Man går inte till vårdcentralen och säger ”hej, jag behöver hjälp, jag tänder på barn”. Gripandet blir ett startskott på deras rehabilitering, säger Mimmi.

https://www.mitti.se/nyheter/25-aring-atalas-for-valdtakt-mot-barn/repuip!FieemRZv6MARpK6u0@vRKA/