Tove Lönneborg vill bevara de riktiga skogarna i Sverige. Foto: Ronja Mårtensson

De hotade med att såga ner almarna – för skogens skull

Almarna ska sågas ner. Det var budskapet från Fältbiologerna inför lördagens aktion i Kungsträdgården. Men så blev det inte – almarna står kvar. – Det vore absurt om vi hade gjort det, säger organisationens ordförande Tove Lönneborg.

  • Publicerad 14:16, 22 feb 2020

Almarna som vuxit i Kungsträdgården i över hundra år och människor har kämpat för att de ska stå kvar. Allra historisk var striden i maj 1971 då demonstarter som ville bevara almarna drabbade samman med polis. Demonstranter klättrade upp i almarna för att förhindra fällningen. Protesterna lyckades rädda almarna.

Almstriden, 1971. Foto: Digitala Stadsmuseet

Vill rädda svenska skogar

Nästan 50 år senare står nu Tove Lönneborg, som är ordförande för Fältbiologerna, vid almarna i Kungsträdgården.

Budskapet inför lördagens aktion från organisationen var ”vi kommer att avverka almarna, vi hugger ner almarna”. Men så blev det inte.

– Det vore absurt om vi hade gjort det. Vi är här för att uppmärksamma hur illa det står till med de svenska skogarna, säger hon.

68-rörelsen rustar för en ny almstrid

Tove Lönneborg är ordförande för organisationen Fältbiologerna och som i dag höll en aktion i Kungsträdgården. Foto: Ronja Mårtensson.

Kämpar för miljö och natur

På plats i parken hördes låtsas ljud från en motorsåg. Ett ljud som Tove Lönneborg inte uppskattar.

– Vi har nästan inte några riktiga skogar kvar i Sverige. Jag hoppas att de sista vi har blir skyddade och undantas från skogsburk, säger hon och fortsätter:

– Många tror att vi har mycket skog i Sverige, men vi har egentligen mest trädplantage med raka rader av samma träd, säger Tove Lönneborg.

Fältbiologerna är en ungdomsorganisation som funnits sedan 1947 och kämpar för miljö och natur.

Kampen om att låta almarna stå kvar i Kungsträdgården har hållit på i många år. Foto: Ronja Mårtensson.

Starka känslor vid möte om Apple i Kungsan