Hoppfulla. Kompisarna och entreprenörerna Mathias Leveborn och Edward Beskow har redan byggt bastu i söderort – nu är siktet inställt på Norr Mälarstrand. Foto: Pekka Pääkkö

De hoppas få bygga bastu på Norr Mälarstrand

Entreprenörerna och kompisarna Mathias Leveborn och Edward Beskow tycker det är toppen att basta. De har fått till en i Vinterviken sedan tidigare– nu är siktet inställt på Norr Mälarstrand.

  • Publicerad 09:57, 22 sep 2022

– Det tog oss ett och ett halvt år att få bygglov i Vinter­viken. Det har fungerat jätte­bra så jag hoppas staden ser att det här är något som folk uppskattar och vill ha mer av, säger Mathias Leveborn.

Så här skulle bastun på Norr Mälarstrand se ut om bygglov ges. Foto: Rendering: Staffan Millqvist. Byggnaden är ritad av Max Lindgren

Killarna som träffades när de jobbade på Greenpeace har skickat in en ansökan om ett tillfälligt bygglov vid Norr Mälarstrand som nu är ute på remiss i staden.

Om allt klaffar skulle de alltså bygga en flytande bastu några knippen björkris väster om Mälarpaviljongen.

– Bastu är en naturupplevelse och jag tycker den är som bäst när den är på vattnet eller precis intill, säger Edward Beskow.

Mathias satt tidigare i ­Södermalms stadsdelsnämnd för Vänsterpartiet när politikerna där godkände det medborgarförslag som till slut mynnade ut i den bastuflotte som fortfarande ligger vid Tantobadet på Söder.

– Det har funnits många initiativ att få bastur i Stockholm, men det har varit svårt att få tillstånd, säger Mathias.

Allmänheten får bidra

Får man bygglov på Kungsholmen är planen att precis som i Vinterviken starta en crowdfunding, alltså att allmänheten får bidra med pengar.

Resten skulle killarna stå för själva.

– Det blir ett trevligt sätt att skapa sammanhållning. När du bor i ett område och har bidragit till att något kommit på plats så bryr dig mer om det, säger Mathias.

Den 12x5 meter stora bastubryggan i Vinterviken har belysning och larm som drivs med solceller. Foto: Mathias Leveborn

I Vinterviken har man 400 medlemsplatser, men 4 700 personer står i kö.

– Vi ska släppa fler platser i Vinterviken i höst, men vi kommer ändå inte kunna möta efterfrågan.

– Därför vill vi fortsätta sprida bastukulturen i Stockholm.

Är jämlika

Men vad är egentligen grejen med att bada bastu? Att man möts i en lugn och avkopplande miljö där alla är jämlika på något sätt, tycker Mathias.

– Folk är advokater, fastighetsskötare eller läkare men det märker man ju inte när man sitter där i badbrallor ­eller handduk. Man möts över gränser som man inte gör på andra ställen.

Men ni tjänar pengar på det här också antar jag?

– Än så länge har vi inte tjänat några pengar, men det finns ett väldigt stort intresse och vi hoppas att det ska gå runt. Så till en början är målet att tjäna tillbaka pengarna vi lagt ut och sedan får vi se, säger Mathias.

– Om vi nu skulle tjäna pengar skulle det vara ett plus för stockholmarna eftersom vi hoppas kunna utveckla verksamheten för att göra det tillgängligt med bastubad för fler, säger Edward.

– Och då måste vi tjäna pengar, det är ofrånkomligt.

I Vinterviken har man 400 medlemsplatser, men 4 700 personer står, enligt Mathias Leveborn i kö för medlemskap. Foto: Mathias Leveborn

Bastun i Vinteviken

Stockholm Sauna – Vinterviken är en medlemsbastu. Priserna varierar beroende på medlemskap, men ligger på antingen på 349 kronor i månaden med obegränsat antal bastutillfällen, eller 500 kronor per år, men då kostar det också från 95 kronor per bastutillfälle.

Bastun har plats för tio personer och utanför finns ett omklädningsrum.

Det finns tre olika pass – dam, herr och mix.

Källa: Sthlm Sauna Vinterviken

Visa merVisa mindre

Här vid Norr Mälarstrand vill de bygga bastun på Kungsholmen. Foto: Pekka Pääkkö