– Det tog oss ett och ett halvt år att få bygglov i Vinter­viken. Det har fungerat jätte­bra så jag hoppas staden ser att det här är något som folk uppskattar och vill ha mer av, säger Mathias Leveborn.

Killarna som träffades när de jobbade på Greenpeace har skickat in en ansökan om ett tillfälligt bygglov vid Norr Mälarstrand som nu är ute på remiss i staden.

Om allt klaffar skulle de alltså bygga en flytande bastu några knippen björkris väster om Mälarpaviljongen.

– Bastu är en naturupplevelse och jag tycker den är som bäst när den är på vattnet eller precis intill, säger Edward Beskow.

Mathias satt tidigare i ­Södermalms stadsdelsnämnd för Vänsterpartiet när politikerna där godkände det medborgarförslag som till slut mynnade ut i den bastuflotte som fortfarande ligger vid Tantobadet på Söder.

– Det har funnits många initiativ att få bastur i Stockholm, men det har varit svårt att få tillstånd, säger Mathias.

Allmänheten får bidra

Får man bygglov på Kungsholmen är planen att precis som i Vinterviken starta en crowdfunding, alltså att allmänheten får bidra med pengar.

Resten skulle killarna stå för själva.

– Det blir ett trevligt sätt att skapa sammanhållning. När du bor i ett område och har bidragit till att något kommit på plats så bryr dig mer om det, säger Mathias.

I Vinterviken har man 400 medlemsplatser, men 4 700 personer står i kö.

– Vi ska släppa fler platser i Vinterviken i höst, men vi kommer ändå inte kunna möta efterfrågan.

– Därför vill vi fortsätta sprida bastukulturen i Stockholm.

Är jämlika

Men vad är egentligen grejen med att bada bastu? Att man möts i en lugn och avkopplande miljö där alla är jämlika på något sätt, tycker Mathias.

– Folk är advokater, fastighetsskötare eller läkare men det märker man ju inte när man sitter där i badbrallor ­eller handduk. Man möts över gränser som man inte gör på andra ställen.

Men ni tjänar pengar på det här också antar jag?

– Än så länge har vi inte tjänat några pengar, men det finns ett väldigt stort intresse och vi hoppas att det ska gå runt. Så till en början är målet att tjäna tillbaka pengarna vi lagt ut och sedan får vi se, säger Mathias.

– Om vi nu skulle tjäna pengar skulle det vara ett plus för stockholmarna eftersom vi hoppas kunna utveckla verksamheten för att göra det tillgängligt med bastubad för fler, säger Edward.

– Och då måste vi tjäna pengar, det är ofrånkomligt.