Under flera år jobbade Homa Khosrawi och Moslim Akill Ali som integrationsstödjare i Upplands-Bro kommun. För drygt två år sedan startade de matchningsföretaget Guldjobbet, som nu kommer till Upplands Väsby.

Den 1 februari öppnade de kontor på Centralvägen 1. Här kommer arbetssökande främst att träffa Babak Khosrawi, som vuxit upp i Väsby och "både gått på Vilundagymnasiet och jobbat på Marabou".

– Vi är spända och glada att öppna dörrarna för att få ut så många som möjligt i arbete i Väsby, säger han.

Den som vill få hjälp av Väsbyföretaget ska vara inskriven på Arbetsförmedlingen och ha varit arbetslös i minst sex månader. Insatsen stöd och matchning har successivt ersatts av Rusta och matcha, med ytterligare fokus på utbildning.

– Sedan vi öppnade i Bro har vi haft 700 personer i insats, med mycket fina resultat. Runt 75 procent av dem har kommit ut i arbete eller studier, säger Homa Khosrawi.

De branscher som dominerar i Upplands Väsby är handels-, transport- och lagerbranschen – och vården.

– Här finns arbeten med lägre trösklar in. För utrikesfödda, nyanlända och kvinnor med kort utbildning kan det i vissa fall vara aktuellt att läsa språk och utbilda sig, säger Homa Khosrawi.

Det finns fler företag i Väsby som arbetar på uppdrag åt arbetsförmedlingen.

– De fria aktörerna är vår förlängda arm och sköter uppdraget rusta och matcha åt oss, säger Hans G Larsson, arbetsförmedlingens presschef.