Patrik Romings hund Ester har flera gånger nosat upp mänsklig avföring under promenaderna vid Magelungens strand. Foto: Johan Kindbom

De har tröttnat på bajsande joggare

Hundägare i Farsta strand har tröttnat på motionärer som bajsar utmed gångstigen vid Magelungen. De stinkande högarna nosas ofta upp av nyfikna jyckar. – Joggarna borde använda bajspåsar, säger Patrik Roming.

  • Publicerad 00:00, 5 mar 2013

Motion är nyttigt men kan också sätta fart på magen. Det gör att joggare ibland lämnar ovälkomna spår efter sig utmed motions­spåren. Högarna med joggarbajs nosas inte sällan upp av hundar, som verkar ha en särskild faiblesse för mänsklig avföring.

– Hundbajs struntar hon i, men känner hon doften av människobajs springer hon dit med en gång och käkar skiten. Då får man ta med henne hem och skölja munnen. Sedan vill man inte ha en puss av henne på några dagar, säger Farsta strandsbon Patrik Roming, som brukar rasta blandrastiken Ester nere vid Magelungen.

I höstas blev han själv vittne till hur en joggare satte sig intill stigen och drog ner byxorna. Under vintern har hans hund flera gånger nosat upp människobajs, bland annat vid båtklubben nedanför Rådagatan.

Nu kräver Patrik Roming att motionärerna tar sitt ansvar.

– Joggarna borde använda bajspåsar och ta hand om skiten, eller åtminstone täcka över den på något sätt, säger han.

Andra hundägare håller med:

– Jag brukar säga att Farsta strand har blivit en toalett. Det är äckligt. Folk gnäller på hundar, men det är väl mer naturligt att de skiter utomhus än att människor gör det, säger terriermatten Tina.

En snabbsökning på olika löparbloggar visar att ”löparmage” är ett utbrett problem. Den fysiska rörelsen anses aktivera tarmsystemet både mekaniskt och genom att särskilda hormoner frigörs.

Lokaltidningen Mitt i ringde upp rekordlöparen och Farstabon Marie Idsund för att höra hur hon håller magen i styr.

– Jag är inte själv drabbad, men jag vet att det är jättevanligt. När man springer Lidingöloppet eller Tjejmilen ser man alltid folk som hoppar in i skogen, berättar hon.

Maries tips är att inte äta för mycket och för tätt inpå.

– Ett alternativ är att träna på morgonen innan frukost. Springer man senare på dagen bör man vänta till tre-fyra timmar efter senaste målet, säger hon.

Farsta stadsdelsförvaltning har inte fått in några klagomål på joggarbajs. Att underlätta för de nödiga, genom att till exempel sätta upp bajamajor, är inte aktuellt.

– Det här är naturmark. Det skulle vara svårt för oss att ta oss dit och tömma dem, säger Jan Ekman på Farsta stadsdelsförvaltning.

Farsta strand har blivit en toalett.hundägaren Tina

Fakta

Nöden har visst en lag

Att kissa eller bajsa i skogen är normalt sett inte ett brott.

Den som uträttar behov offentligt, så att någon ser det eller störs av det, kan dock dömas till böter för förargelseväckande beteende.

Hundbajs ska enligt lokala ordningsföreskrifter plockas upp från offentlig plats, annars kan hundens ägare bötfällas.

Föreskrifterna säger inget om mänskligt bajs.

Källa: Stockholms stad m fl

Visa merVisa mindre