I nära 30 år har industrifastigheten intill korsningen Östra järnvägsgatan/Åkerbygatan, några stenkast från tågstationen, stått öde.

Men lokalen har inte varit obesökt. Flera inbrott har skett i fastigheten under åren. Och skadegörelsen med klotter och krossade fönster mot densamma har varit omfattande.

Det finns många adjektiv som skulle kunna beskriva hur fastigheten ser ut idag. Tilltalande och fräsch är inte två av dem.

Men nu ska det bli ändring. Företagen Nordsten Fastigheter och Sveaviken Bostad har gått ihop och köpt fastigheten. Och redan till sommaren är deras förhoppning att åtminstone fasaden ska se representabel ut.

– Planen är nu att rusta upp fastigheten och hyra ut den, säger Arnold Rosén, Vd på Nordsten fastigheter som är ett dotterbolag till Sveafastigheter som byggt, och håller på att bygga ytterligare, hundratals bostäder på Älvdansen.

Till en början är planen hyra ut fastigheten i ungefär fem år. Därefter är tanken att den, efter godkänd detaljplan, ska byggas om till cirka 150 bostäder. Totalt rör det sig om 2000 kvm lokalyta och lämpar sig för allt ifrån lager, logistik och industriändamål enligt fastighetsägaren.

Fastighetsbolaget äger fler fastigheter i området, bland annat den lokal second hand-butiken Brödet och Fiskarna huserar i, och här pågår redan ett detaljplanearbete för bostäder med inslag av kontor och handel. Det är en stor anledning till att Nordsten Fastigheter och Sveaviken Bostad förvärvat ödefastigheten intill.

Edward Falkenberg på Nordsten Fastigheter förklarar:

– Om vi ska utveckla det här området så måste vi kontrollera den här fastigheten. Som den ser ut nu så hade nog ingen velat bo här, förklarar han.

Renoveringsarbetet har delvis redan börjat.

– En första nöt att knäcka är att få bort allt som ligger på tomten. Det är tonvis av gamla metalliknande saker, säger Edward Falkenberg.

Därefter ska sly och buskar trimmas ner.

– Sedan blir nästa steg att få in el i fastigheten så man kan börja rensa lokalen invändigt. Det kommer ta gissningsvis ett par månader. Det är väldigt, väldigt mycket inventarier därinne... konstaterar han.