Kerli och Ulf Nurmoja Mannervik är trötta på det öppna missbruket alldeles intill lekparken i S:t Göransparken. Foto: Märta Lefvert

De har startat upprop för ett drogfritt Kungsholmen

Det utbredda drogmissbruket i S:t Göransparken och området däromkring är oacceptabelt. Det anser småbarnsföräldrarna Kerli och Ulf Nurmoja Mannervik. De startat ett upprop för att få bort sprututbytet från S:t Görans sjukhus och Stadsmissionens härbärge från Fleminggatan.

  • Publicerad 05:03, 2 sep 2020

Klockan är inte mer än nio på måndagsmorgonen men en grupp missbrukare är redan på plats i S:t Göransparken. De slår sig ner i gräset en bit från lekparken där föräldrar gungar sina barn. En av dem är uppenbart påverkad.

I ett buskage strax intill ligger sprutor och kanyler slängda.

Synen är inte ovanlig. S:t Göransparken har länge varit en plats där drogmissbrukare vistas, och även övernattar. På senare tid har situationen eskalerat, menar småbarnsföräldrarna Kerli och Ulf Nurmoja Mannervik, som bor i närheten.

– Vi har slutat gå till lekparken här och det vet vi fler som gjort. När påverkade personer springer runt och skriker högt och när vi hittar sprutor på marken känns det inte tryggt att vara här med sitt barn, säger Kerli.

Drogmissbrukare håller gärna till i det lummiga skogspartiet i S:t Göransparken, berättar Ulf och Kerli och Nurmoja Mannervik. Foto: Märta Lefvert

I början av augusti startade paret ett upprop på nätet, för ett ”Drogfritt barnvänligt Kungsholmen”. I det kräver de att sprututbytet på S:t Görans sjukhus flyttas, liksom Stadsmissionens härbärge på Fleminggatan. Hittills har drygt 200 personer skrivit under.

– Tanken är att uppvakta ansvariga politiker med listan. Vill vi ha en dialog, och vi vill att de tar fram en bättre lösning. Nu känns det som rena Christiania här, med ett helt öppet drogmissbruk, säger Ulf.

Barntätt område

Kerli och Ulf Nurmoja Mannervik tar inte ställning till sprututbytet i sig. Det är platsen de vänder sig mot. Området är numera barntätt, med gott om förskolor och skolor. Det blir otryggt för barnen när både sprututbyte, härbärge och en metadonklinik finns i deras närhet, menar de.

– Vi kan inte ens låta vår son gå ut genom lägenhetsdörren utan att se efter först. En morgon hittade vi en kanyl där, efter någon som tagit sig in i vårt hus, berättar Ulf.

Jonlund (L): ”S:t Göran är en bra plats för sprututbyte”

Barn stack sig på spruta

Paret har fått många reaktioner i Facebook-gruppen Kungsholmen, på sitt upprop. De flesta delar deras bild. De berättar bland annat om missbrukare som tar sig in i studentboendet vid parken och om ett barn som nyligen stack sig på en spruta på en innergård (en uppgift som polisen bekräftar för Mitt i).

Andra är kritiska mot uppropet. De menar att sprututbytet knappast blir populärt var det än ligger och att det är egoistiskt att vilja flytta det från just sin egen hemtrakt.

Kvarlämnad spruta i en buske i S:t Göransparken. 

Både ordningsvakter och polis patrullerar ofta i området, för att skapa lugn. Nyligen gjordes också en storstädning av saker missbrukare lämnat efter sig.

– Men min bild är inte att missbrukarna blivit fler utan att de blivit mer synliga. När lekparken i S:t Göransparken flyttades tidigare i år blev gräsytorna där de kan samlas mindre. Då syns de också mer, säger Peter Enell, kommunpolis på Kungsholmen.

Ingen grov brottslighet

Han har stor förståelse för att missbruket gör människor oroliga, men lyfter fram fördelen av att ha sprututbytet nära ett sjukhus, där det finns tillgång till vård. Enligt honom ligger missbrukarna inte bakom någon grov brottslighet.

– Vi gör många ingripanden när det är stökigt och det förekommer källarstölder, till exempel. Men missbrukarna ger sig väldigt sällan på någon och de för inte med sig grov kriminalitet, säger Peter Enell.

En kanyl på gräsmattan nedanför lekparken i S:t Göransparken.

Fakta

Här finns sprututbyten i Stockholm

Vid en sprutbytesmottagning kan missbrukare byta använda sprutor mot rena. Syftet är att minska smittspridning och att nå missbrukare för andra insatser.

Beslut om var sprututbyten ska ligga fattas av Region Stockholm.

I Stockholm finns två mottagningar: vid S:t Görans sjukhus på Kungsholmen sedan 2013 och på Maria Prästgårdsgata 34 på Södermalm, sedan augusti 2019.

Det finns också en mobil vårdbuss, sedan i juni 2019.

Den som deltar i sprututbyte måste regelbundet testa sig för hepatit och hiv.

Källa: Region Stockholm
Visa merVisa mindre