Elin Jansson och Alice Pernestad håller öppet på Strandbadet när Mitt i Tyresö hälsar på. Foto: Sandra Samppala

De har startat kiosk vid badstränder i Tyresö

Öringebadet och Strandbadet har blivit med en liten kiosk som drivs av unga Tyresöbor. – Vi har själva saknat en och tänker att fler kanske känner som vi gör, säger Elin Jansson.

  • Publicerad 05:28, 14 jun 2020

Solen skiner över Strandbadet och lukten av hav blåser in med de friska vindarna. Några enstaka personer tar ett dopp vid bryggan, men desto fler solar sig på stranden och i gräset.

Solveig Tjärnberg och Christer Lindblad har tagit en promenad från hemmet vid Strandtorget och blir glatt överraskade när de går förbi bordet med försäljning.

– Det är en jättebra idé, det behövs verkligen, säger Solveig.

– Jag hoppas att det går bra för er. Vi ses igen, säger Christer innan de går.

Jag hoppas att det går bra för er

I dag är det kompisarna Alice Pernestad, 14 år, och Elin Jansson, 13 år, som sköter försäljningen av bland annat kaffe, kakor, chips, frukt och kylda drycker. Vissa dagar finns det också hembakat.

Alice och Elin slutade skolan för några dagar sedan och det här är andra dagen de har dukat upp på bordet vid Strandbadet.

Alice Pernestad och Elin Jansson. Foto: Sandra Samppala

Det är Alice mamma Ulrika som kom på idén med den så kallade Strandkiosken. Hon har landat i hur den ska fungera tillsammans med Alice och Liam.

– Jag tror inte att det är lönsamt att ställa upp något permanent, därför tycker vi att den mobila kiosken är bra, säger Ulrika.

Kiosken kommer ibland att stå vid Strandbadet, ibland vid Öringebadet. Vissa dagar kommer den att flyttas mellan stränderna.

Alice och Liam sköter försäljningen tillsammans med sina kompisar och planerar inköp och sätter pris.

– Jag tycker det är en bra idé för att sysselsätta ungdomar i de här tiderna då det är svårt att få sommarjobb. På köpet får de lära sig att se hur en verksamhet fungerar, säger Ulrika.

Första sommarjobbet

Vilka dagar kiosken finns vid baden är inte bestämt. Det får ungdomarna och vädret styra.

– Ibland kommer vi stå lite kortare, ibland lite längre beroende på hur det går, säger Alice.

Det är hennes första sommarjobb, liksom Elins. De får behålla vinsten som lön.

– Det är kul att ha något att göra och tjäna lite pengar. Det finns ju ingen kiosk vid badplatserna, och vi har själva saknat det och tänker att fler kanske känner som vi gör, säger Elin.