Kloppa. Kjell E. Genberg hotar Peter Olofsson med det gängningsverktyg som spelar en avgörande roll i boken. Foto: Alexander Kuronen

De har skrivit "rörig" Brommadeckare

Två Brommabor har klämt ur sig en roman som torde kunna glädja alla vänner av ond bråd död och oskarianska toalettstolar.

  • Publicerad 15:27, 28 maj 2021

Kjell E. Genberg började skriva sina första krimromaner på sextiotalet. Då hade han knappast räknat med att värme, ventilation och sanitet skulle ta särskilt stor plats i hans skapande.

– Jag vet inte ett smack om VVS, säger han bestämt.

Ändå sitter vi nu här på Sveriges VVS-museum, med den nyskrivna Och plötsligt blev du död där museet, en klosett och ett badkar spelar väsentliga roller i intrigen.

Långsittare. Kjell E. Genberg har skrivit böcker i över 50 år. Foto: Alexander Kuronen

Ett är säkert: det hade knappast hänt utan Peter Olofsson som till vardags är chefredaktör för tekniktidningen Energi & miljö.

– Om man har vuxit upp med VVS och det har pratats om det i familjen är det inte så konstigt att man tycker att det är skojigt, säger han.

I krimvärlden är det dessvärre skralt med rörmokare som går omkring och löser mysterier. Så kan det inte vara, tänkte Peter som också har bakgrund som inbiten samlare av deckarromaner.

– Sedan försökte han under ett halvår att övertyga mig om varför jag skulle skriva, säger Kjell. Eftersom han inte gav sig fick jag ge mig.

Ingen feelgood-roman

Kjells barndom kan sägas vara den motsatta. Han beskriver sig som "en skogstamejfan från Helsingland", uppvuxen med torrdass. Första gången han satt på en vattenklosett var han 17 år.

– Peter ville att jag skulle ha VVS i varenda rad men det ville ju inte jag. Så jag kom på en story som kunde dra iväg till alla möjliga platser. I huvudsak utspelar den sig här i Mariehäll med lite utflykter till Sundbyberg och Antwerpen.

Inte heller i den här boken förekommer någon rörmokare, skulle det visa sig. I stället är det en pensionerad parkeringsvakt som har huvudrollen. Dessutom får badrumsprylarna i intrigen sällskap av diamanter och en av kung Oscar II:s älskarinnor.

Toalett. Enligt legenden ska denna pärla ha tillhört kung Oscar II. Foto: Alexander Kuronen

Peter är likväl nöjd.

– Det är en rolig historia. En småputtrig historia mer än att det är blod överallt som man halkar omkring i.

– Men det är inte en feelgood-roman, tillägger han.

Han plockar fram museets gamla kloppa. Ett slags gängningsverktyg, liksom ett annat viktigt inslag i boken.

– Den här prytteln är ett alldeles utmärkt mordvapen.

Författarduo. Peter Olofsson fick kämpa för att få med sig Kjell E. Genberg på VVS-tåget. Nu har de redan börjat diskutera en uppföljare som kan röra sig i liknande miljö. "Femte boken blir om en diskmaskinsreparatör", säger Kjell och skrattar. Foto: Alexander Kuronen

Fakta: VVS-museet

Sveriges VVS-museum i Mariehäll är en av de platser som dyker upp i Och plötsligt blev du död.

Boken är ingen beställningsroman, försäkrar Peter Olofsson: "Det råkar bara vara att jag är väldigt intresserad av museet och de pryttlar som finns här."

Boksläppet ägde rum den 20 maj genom en digital tillställning på museet.

Då delades även Stora inneklimatpriset ut som i år gick till stadens skolfastighetsbolag SISAB.

Visa merVisa mindre