Arkivbild från Kanalplan innan idrottsplatsen byggdes om. Foto: Linn Hedesström Blad

De har samlat in 355 000 till Bajens damlag

På några få dygn har supportrarna lyckats skramla ihop 355 000 kronor – som ska gå oavkortat till Hammarbys damlag i fotboll. – Det är helt galet. Det bara small till, säger Pernilla Olsson, en av initiativtagarna.

  • Publicerad 10:36, 1 feb 2018

Hammarbys damspelare har inte tillräckligt bra villkor för att spela i allsvenskan. Det var utgångspunkten när supportrarna Pernilla Olsson, Mia Lindberg och Anna Wester drog igång ett initiativ till att skramla ihop slantar till damlaget.

”Det är dags att vi visar vårt stöd för damkrigarna som i dagsläget helt saknar de förutsättningar som herrarna har. Här snackar vi tjejer som arbetar heltid eller studerar heltid. Som efter avslutad arbetsdag oförtrutet tar sig ner till träningsarenan med träningstid 19.30 nu på försäsongen. Flera gånger i veckan. Ni lyssnar va? Jobbar hela dagen, tränar fotboll hela kvällen.”, skriver de på sin blogg Årstakex.

– De kliver in utan optimala förutsättningar, och till stor del handlar det om pengar, säger Pernilla Olsson till Mitt i.

Anna Wester, Pernilla Olsson och Mia Lindberg. Foto: Karin Mild

Tusentals har bidragit

Och välviljan visade sig vara större än vad initiativtagarna kunde drömma om. På några dygn, sedan i söndags, har runt 1 700 olika givare tillsammans bidragit med 355 000 kronor.

– Det är helt galet. Det bara small till. Jag hade räknat med att få in kanske 30 000 kronor, säger Pernilla Olsson, som fått lägga mycket av sin fritid att administrera insamlingen då alla donatorer uppmärksammats på bloggen.

En anledning till pengasuccén tror hon kan vara att damerna ska få en ny hemmaarena i år, när Kanalplan blir färdigbyggd.

– Vi får en ny borg, där vi kommer börja att skriva historia. Sedan finns det en stor kärlek till klubben. Vi är många hammarbyare som bryr sig om vår förening.

Vad ska pengarna gå till?

– Det vet vi inte, sportchefen vet nog var de behövs som bäst. Men de lämnas in på villkoret att de ska gå oavkortat till damlaget.

Hur många slantar det kommer bli i slutändan återstår att se. Insamlingen kommer att pågå veckan ut, ungefär. En av de största belöningarna är att se spelarnas reaktioner, tycker Pernilla Olsson.

– Att det ger en kraft och engagemang rätt in i laget. Det ger nästan mer glädje än pengarna.