Stadshuset. Vilka blir herrar på täppan i Sundbyberg efter valet? Än så länge står svaret skrivet i stjärnorna. Foto: Matilda Klar

De här partierna vill styra ihop i Sundbyberg

Vilka partier vill dela på styret i Sundbyberg efter valet? För den som ämnar rösta på ett givet block är svaret lika självklart som frustrerande: Matematiken avgör mer än något annat.

  • Publicerad 16:48, 2 sep 2022

Sundbybergarna har vant sig vid tvära kast i stadshuset. 2015 sprack det politiska styret när C hoppade av minoritetssamarbetet med V, S och KD. Tilltaget banade i stället väg för Allianspartierna att styra tillsammans med MP.

Efter valet 2018 var det återigen dags för C att röra om i koalitionsgrytan, denna gång tillsammans med L. Trots att konstellationen MP+C+L+M+KD samlade en majoritet av rösterna, valde C och L att byta sida och bilda minoritetsstyre med S.

Och framöver? Centerpartiets Stefan Bergström uppger att partiet vill ha ett styre förankrat i mitten, "som de senaste mandatperioderna". SD är det enda partiet som de stänger dörren för.

"Rör sig om matematik"

Liberalernas politiske sekreterare David Nyström meddelar i sin tur att partiet kan tänka sig att samarbeta med alla förutom V och SD.

En sak är dock säker: Både S och M säger bestämt nej till att regera ihop. Så vad måste de två rivalerna göra för att locka till sig övriga partier?

– Först och främst rör det sig om matematik: Vilka partier kan få majoritet tillsammans? Sedan vill alla partier få ut så mycket politiskt som möjligt av samarbetena så då vill man helst vara med dem som vill samma saker. Sist handlar om det om förtroende och förmåga att samarbeta, det gynnar redan existerande styren, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S).

S. "En bra plan, stabila villkor och ett öppet diskussionsklimat" krävs för ett stabilt styre, tror Peter Schilling. Foto: Stefan Källstigen

Vilken bokstavskombination han vill se i kommande styre håller han för sig själv.

– Jag tror att det finns åtminstone en fyra, fem olika konstellationer som skulle vara möjliga. Det beror helt enkelt på hur det går för oss.

Oppositionsrådet Axel Conradi (M) säger att hans parti har dragit lärdomar när det gäller samarbete. Detta, menar han, talar för att M kan komma att styra Sundbyberg kommande fyra år.

– Den här mandatperioden har vi lagt mycket krut på att vara det naturliga samarbetspartiet i Sundbyberg och på att komma överens brett över blockgränserna för att samla stöd. Vi har haft det närmaste samarbetet med MP och KD, men också gjort upp i sakpolitik med V.

Stänger inte för SD

Mitt i har frågat samtliga partier i kommunfullmäktige vilka de vill bilda styre med samt vilka de inte kan tänka sig att gå samman med. M sticker ut genom att vara det enda partiet som inte svarar "SD" på sistnämnda fråga.

Vad för slags relation till SD kan ni tänka er att ha?

– Jag har svårt att se att vi ska ha ett organiserat samarbete med dem. Vi skiljer oss ganska mycket åt lokalt i synen på tillväxtpolitik, bidragspolitik och liknande, säger Axel Conradi.

Samtidigt tror han att man gör sundbybergarna en otjänst om man redan före valet spekulerar i resultatet.

– Jag tror att de förväntar sig att man tar problemen på allvar och säkrar så stor samling för sin politik som möjligt.

M. "Som största parti i ett styre har man ett särskilt ansvar i att vara pragmatisk och lösningsorienterad", säger Axel Conradi. Foto: Mikael Andersson

Så svarar partierna

1. Med vilka partier kan ni tänka er att styra i Sundbyberg nästa mandatperiod?

2. Vilka partier tänker ni inte gå samman med?

Socialdemokraterna (Alexander Hallberg, politisk sekreterare):

1. Alla partier, förutom partierna nedan, som är beredda att driva en politik för att öka tryggheten, friheten och jämlikheten i Sundbyberg.

2. Vi kommer aldrig att samarbeta med Sverigedemokraterna och vill inte heller styra tillsammans med Moderaterna. När det är kris och det behövs en "samlingsregering", då skulle vi kunna tänka oss att styra med Moderaterna, men inte i andra fall.

Centerpartiet (Stefan Bergström, gruppledare):

1. Centerpartiet vill ha ett politiskt styre förankrat i mitten, som de senaste mandatperioderna.

2. Vi kommer inte att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Moderaterna (Carl Hedenbergh, politisk sekreterare):

1. Moderaterna är partiet för maktskifte i Sundbyberg. Vi styrde staden under förra mandatperioden tillsammans med Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna. Dessa partier delar en grundsyn kring Sundbybergs utveckling, vilket gör våra partier till naturliga samarbetspartners. 

2. Socialdemokraterna går bort. Under deras ledarskap har den ekonomiska oredan i staden förvärrats, bidragsberoendet ökat, tryggheten i staden försämrats och satsningar på skolan uteblivit.

Miljöpartiet (Martin Solberg, gruppledare):

1. Miljöpartiet i Sundbyberg går till val på att skapa ett grönt, tryggt och jämlikt Sundbyberg. Vi prioriterar miljö- och klimatutmaningarna samt att ge mer resurser till välfärden. Därför kommer vi söka samarbeten med de partier som, precis som oss, prioriterar dessa frågor och där vi kan få mest genomslag för vår politik.

2. Det enda parti vi stänger dörren till är Sverigedemokraterna, och partier som samarbetar med dem. Anser man att miljö- och klimatutmaningarna och en stark välfärd är viktigt, är det Miljöpartiet man ska rösta på.

Vänsterpartiet (Moisés Ubeira, gruppledare):

1. Vi vill ta ansvar för ett mer rättvist och hållbart Sundbyberg. Vårt ansvar är att fullfölja den politik vi går till val på och värna om våra väljares förtroende. För att axla det viktiga ansvaret är vi beredda att samtala med övriga partier (utom M och SD) för att undersöka om det finns en gemensam väg framåt för ett starkt styre. 

2. Vi ser det som omöjligt att hitta ett samarbete för ett styre med Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Liberalerna (David Nyström, politisk sekreterare):

1. Liberalerna i Sundbyberg har de senaste sex åren samarbetat med samtliga partier i kommunfullmäktige utom V och SD. Liberalerna är ett konstruktivt parti som vill att alla partier lägger prestigen åt sidan och samarbetar brett för Sundbybergs bästa.

2. V och SD är de partier som står längst från Liberalerna ideologiskt, historiskt och sakpolitiskt sett, så dessa två partier kommer Liberalerna inte acceptera att ha med i ett kommunstyre i Sundbyberg eftersom vi helt enkelt tycker så pass olika.

Sverigedemokraterna (Carina Cortés, ordförande SD Sundbyberg):

1. Vårt fokus är tryggheten för alla som bor i Sundbyberg. Vi kommer därför samarbeta med de partier där vår politik kan få stort genomslag.

2. Vi säger inte nej till något parti. Det är politikens innehåll och vad den kan göra för Sundbyberg som är viktig för oss.

Kristdemokraterna (Paulos Abraha, gruppledare):

1. Vi föredrar att samarbeta med de partier där vi får mesta möjliga genomslag för vår politik, företrädesvis partier på den borgerliga sidan. 

2. Vi planerar inte att gå samman med V eller SD. I sakfrågor däremot kan vi göra överenskommelser med alla partier.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Så gick det för småpartierna i Sundbyberg

Nyheter De blev störst av de mindre Inget av de mindre partierna var särskilt nära att nå kommunfullmäktige. Det står klart när det slutliga valresultatet i Sundbyberg nu har presenterats.fredag 30/9 17:07

Så tacklar skolan högre matpriser

Nyheter Måltidschefen: "Svårt att sia" Priserna på livsmedel ökar och Sundbybergs stad följer marknaden varje dag för att hålla budgeten. "Vi är flexibla", säger Anette Appelgren, måltidschef.fredag 30/9 17:01

SL-buss beskjuten med flera skott

Nyheter Tiotal passagerare ombord Under natten mot fredagen blev en SL-buss i trafik träffad med flera skott. "Läskigt när sådant här kryper in i ens närområde" säger en butiksanställd i Hallonbergen centrum.fredag 30/9 7:28