”De har mer fokus på dejting”

Parningstid, tidigare skymning och äppelsäsong. Det är de tre skälen till att vi ser fler älgar och andra vilda djur just nu.

  • Publicerad 10:44, 20 sep 2018

Just nu flödar både traditionella och sociala medier över av bilder på älgar som människor iakttagit. I Vallentuna har en älg synts simma i Vallentunasjön och inne i Hammarby sjöstad söder om Stockholm.

Men vad beror det på att så många älgar syns just nu?

– Det kan har flera skäl, säger Didrik Vanhoenacker som är jourhavande biolog på Riksmuseet. Dels är det parningstid på hösten. Då kan man tänka sig att det är mer fokus på dejting och mindre på att hålla sig undan. Många djur är annars ganska diskreta, men ska man ut och dejta kanske man inte tänker på det. Det andra är att skymningen så här års infaller tidigare, när vi människor är ute. I juni är det färre ute vid elvatiden på kvällen. Plus att älgar gillar äpplen och kan gå in i trädgårdarna för att hitta mat.

Älgarna väcker vårt intresse och Didrik Vanhoenacker tycker inte att det är så konstigt.

– Det är klart att människan är fascinerad av större djur. Älgar är ju rejäla. Bor man i Stockholm ser man dem kanske inte så ofta. I Vallentuna är ett bra tips att ge sig ut och spana med kikare i skogsbrynen i skymningen. Då kan få se både älgar, rådjur och andra vilda djur.

Träng inte älgen

Om man kommer nära en älg ska man ta det försiktigt.

– En älg kan vara aggressiv om man tränger sig på den. Var inte en paparazzi, gå inte för nära och försök att fota. En älg kan försvara sig och sparka. Men normalt springer inte älgar efter folk. Står den och äter äpplen i trädgården, låt den vara. Och skulle den vara väl nyfiken är det bäst att gå in.

Är det sant att älgar kan äta sig berusade på jäst fallfrukt?

– Jag vet inte om någon kollat utandningsluften på älgar. Men de är ganska bastanta. Och det är inte direkt starksprit de drar i sig. Man får vara lite försiktig när man tolkar en älgs beteende. Den kan lika gärna vara sur för att den vill ha äpplena i fred.