De har lärt 2 600 Järvabarn att åka längd

På Spånga IP finns det fina skidspår att åka i hela vintersäsongen. Tensta och Akalla run lär ut skidteknik till alla barn från Järva gratis. – Längdåkning är populärt bland chefer. Det kan vara en ingång till ett jobb att kunna skriva på cv:n att man åker längd, säger säger Mårten Westberg.

  • Publicerad 11:24, 18 jan 2018

För tredje året i rad så spåras det skidspår på Spånga IP:s löparbanor. Det är ett dubbelspår på 0,43 km som är spårat för klassisk skidåkning. Spåren lockar åkare från hela staden, många vill träna inför Vasaloppet.

Men där hålls även gratis skidskola för barn från Järva. Varje skolfri dag mellan klockan 11 och 13 är Tensta och Akalla run på plats för att lära ut teknik för barn och unga som vill lära sig åka längdskidor.

Fin utrustning att låna ut

De tar även emot skolklasser från området under skoltid. De har fin skidutrustning att låna ut, som de fått med hjälp av bidrag från Stockholms stad bland annat.

Förra året lärde de 2600 elever från Järva att åka längdskidor.

– När det var snöstorm hade vi 20 tappra elever som körde här, de var jätteduktiga, säger Mårten Westberg från Tensta och Akalla run.

Han hoppas att många barn ska fastna för sporten.

– Längdåkning är populärt bland chefer. Det kan vara en ingång till ett jobb att kunna skriva på cv:n att man åker längd, kanske inte för själva jobbmeriterna, men det öppnar upp att visa att man har gemensamma intressen, säger säger Mårten Westberg.

Elitlöparen och Rinkebybon Sadaq Mahad Dhuhulow är extratränare. Han har själv inte åkt så mycket utan håller på att lära sig.

– Han är den perfekta förebilden. Det är bättre att någon från området är tränare än att någon gammal skidåkare är det, säger Mårten Westberg.

Först i stan med spår

I år kunde Spånga IP erbjuda spår redan den 16 december, vilket var först i stan. Då byggde de upp spåren med isskrap från bandy- och ishockeyhallen och konstsnö.

Spåren lockar åkare från hela staden, men i första hand från Västerort.

– Det kommer även åkare från Sollentuna och vi har även haft åkare från Västerås, säger Pierre Nystedt, anläggningschef för Spånga IP.

Spårar tidigt på morgonen

Han berättar att de ofta spårar tidigt på morgonen, för att kunna erbjuda så fina spår som möjligt. Nu har de äntligen natursnö att jobba med.

– Snön är värd sin vikt i guld, säger Pierre Nystedt.

Samuel och Karin Sandén från Vinsta är två åkare som kör varv efter varv när Mitt i är på besök. Samuel ska köra Vasaloppet och behöver några skidmil i benen innan det är dags i mars.

– Det är jättebra spår här. Och skönt att man inte behöver åka så långt för att kunna åka skidor, säger Samuel Sandén.