Numera måste Jan-Eric Brolin, Lars-Erik Björnsson och Roland Andersson åka en halvmil varje gång de vill kolla om de fått någon post. Foto: Åsa Sommarström

De har inte fått post i lådan på tre år

Sedan tre år får Roland Andersson och ytterligare fjorton hushåll i Österåker inte längre någon post i sina brevlådor. Anledningen är att Postnord dömt ut deras väg som farlig. – De sköter inte sitt jobb, säger Roland.

  • Publicerad 11:05, 16 sep 2020

– Jag vill ha min post i min brevlåda. De som skickar den betalar ju för att Postnord ska dela ut den. Så de sköter inte sitt jobb, säger Roland Andersson och får medhåll av grannarna Jan-Eric Brolin och Lars-Erik Björnsson.

– Det är bedrövligt. Vi betalar samma skatt som alla andra, och det här är ju samhällsservice, säger Jan-Eric.

Numera delar varken Postnord eller Citymail ut post i lådorna. Men tidningsutdelningen fungerar fortfarande.

I 40 år fungerade postutdelningen, berättar de. Men 2017 fick de femton hushållen på Singö sommarbyväg norr om Åkersberga ett meddelande om att Postnords utdelning skulle upphöra.

Brevbärare blev ”nästan påkörd”

I stället hänvisades de att själva hämta posten, på Postnords företagscenter på Rallarvägen i Åkersberga, en halvmil bort.

– Det stämmer. Det är ett arbetsmiljöärende som är orsaken till det, säger Janne Olsson, distributionsområdeschef på Postnord.

Enligt honom var det en incident med en brevbärare som nästan blev påkörd som ledde till att utdelningen upphörde.

– Det är själva utfarten som är problemet. Utfarten är i en kurva med begränsad sikt åt båda hållen och vi som arbetsgivare är skyldiga att löpande se över de risker som finns enligt arbetsmiljölagen.

Får tidningar

Att utfarten från Singö sommarbyväg till länsväg 276 inte är optimal håller de boende med om. Samtidigt menar de att det aldrig varit några olyckor vid utfarten och att det handlar om att vara försiktig.

Dessutom säger de att både sopbilen och Pressens morgontjänst som delar ut tidningar klarar av att besöka Singö sommarbyväg.

Vad krävs för att ni ska börja dela ut posten igen?

– Det är att de hittar ett alternativ, att de sätter lådsamlingen (postlådorna, reds anm) på ett ställe som fungerar och inte innebär en risk för brevbäraren. Vi lämnade även förslag på placeringar av lådsamlingen men det var inget de tyckte skulle fungera, säger Janne Olsson på Postnord.

Janne Olsson, distributionsområdeschef på Postnord, område Täby-Norrtälje: ”Vi vill ju inget hellre än att dela ut posten”.

Ovanligt fall

Men enligt de boende har inget av de tre alternativ som funnits gått att genomföra. Det första, att flytta brevlådorna till Singö handel, sprack för att det saknas plats, säger de.

Det andra, att placera lådorna vid busshållplatsen Singö gårdsväg funkar inte eftersom de då skulle behöva ge sig ut till fots på 276:an för att hämta posten.

Att placera lådorna på andra sidan 276:an, på Remivägen, funkar inte heller säger de, för markägaren har sagt nej.

I 40 år har de kört ut post här och det har aldrig hänt någon olycka.

Lars-Erik Björnsson, boende

Är det någon mer i Österåker som har det så här?

– Det kan jag nog säga att det inte är. Vi brukar hitta lösningar som fungerar både för oss och de boende, säger Janne Olsson.
– Det här är ovanligt. Det brukar lösa sig tämligen snabbt och brukar aldrig vara problem med markägarna.

De säger att de inte heller får post från Citymail?

– Vi och de hanterar det här på samma sätt, Det är så det är sagt från PTS (Post-och telestyrelsen), säger Janne Olsson och bekräftar att Postnord kontaktat Citymail om den farliga utfarten.

Det gör Postnord, enligt honom, även i andra ärenden då man ser risker i utdelning av post.

– Så de får hämta även Citymails post hos oss då de inte har något eget företagscenter och de boende behöver inte åka till flera ställen.

Den farliga utfarten till 276:an som fått Postnord att stoppa utdelningen. Men enligt Jan-Eric och Roland har det hittills aldrig hänt någon olycka här.

Under de tre år som gått har de boende kontaktat Österåkers kommun, Trafikverket och Post- och telestyrelsen, men hittills utan resultat.

– Man blir ju lite fundersam. I 40 år har de kört ut post här och det har aldrig hänt någon olycka. Så kommer det en som blir lite skrämd och då stoppar de utdelningen, säger Lars-Erik Björnsson.