De har en framväxande verksamhet

Malin Wedrén och Karl Persson började med att sälja några överblivna träd ifrån gårdens fruktodling. Sedan har verksamheten vuxit – på flera sätt.

  • Publicerad 08:14, 15 jun 2020

I naturen har tiden sin gång och allt är som vanligt

Svartbäckens Trädgård utanför Örsundsbro är som en egen liten oas en bit från staden med gemytlig stämning, en liten butik med böcker, prydnader, loppisfynd och känsla av att tiden har stannat och fridfullheten råder.

Malin Wedrén säger:

– Man hör på tv om krisen, men i naturen har tiden sin gång och allt är som vanligt, årstiderna kommer och går, blommorna blommar, bina surrar, det är som det är.

Trädgård är en bra sysselsättning i kristider, tycker de.

– Man kan göra någonting konkret och ta sig tid. Det finns flera studier på att det ger en lugnande effekt vid oro, berättar Malin.

Går ännu att plantera

Det är inte för sent att börja odla på sommaren, även om många växter har en säsong som börjar långt tidigare.

– Man kan absolut plantera. Det finns buskar och träd och blommor som är redo att sättas ut mitt i sommaren, säger Malin.

De själva säljer växter som ger frukt, bär, nötter och blad. På sensommaren har de även försäljning av grönsaker, örter, kryddor och snittblommor ifrån deras odlingar.

”Man får anpassa sig”

Vanligtvis står de även på marknader, så som Bondens marknad, men våren var fattig på detta till följd av coronakrisen med rekommendationer om att undvika folksamlingar.

Malin Wedrén och Karl Persson är båda trädgårdsmästare som kan ge råd om design, beskärning och skötsel.

– Vädret är skevt, så man får anpassa sig. Nu hoppas vi på lagom med sol och regn, säger Malin.

De hoppas förstås också att läget lättar så att marknaderna kan öppna till hösten.

Gott om utomhusplats

Skulle det bli för mycket folk här hos oss funderar vi på att man får boka plats, men vi är utomhus och har plats så än så länge går det bra ändå, säger Malin med ett lugn i rösten.

Andra handelsträdgårdar och gårdsbutiker finns bland annat att hitta via Fjardhundraland.se, en ekonomisk förening som vann stora turismpriset 2019 och som Svartbäcken är medlemmar i.

Mer om Fjärdhundraland

Svartbäckens trädgård är medlem i Fjärdhundraland. Fjärdhundraland ekonomiska förening bildades 2011 som resultat av ett framgångsrikt Leader-projekt, och har sedan dess vuxit till över 100 medlemmar i fyra län och åtta kommuner. Föreningen vann även stora turismpriset 2019.

Polis söker ägare till finare fickur

Nyheter Polisen söker den rätta ägaren till ett finare fickur, effektpedaler till en elgitarr och en extern hårddisk.torsdag 21/1 12:40

Tre inbrott och ett försök drabbade Grillby

Nyheter Tre fullbordade inbrott och ett försök till inbrott ägde rum i Grillby under tisdagen.onsdag 20/1 13:37