De guidar dig rätt i naturen

Vad göra om du inte hittar boken du söker? Skriv den själv såklart! Så grundades bokförlaget Ordalaget och sedan dess har de gett ut en uppsjö av Stockholmsböcker. Bland annat.

  • Publicerad 10:02, 27 feb 2015

Kommunikationer och kartor måste ju vara rätt så att folk hittar hem.

Familjen Henrikson har alltid gillat att promenera. När de för 23 år sedan letade efter en guidebok över en av favoritplatserna, Lovön, så var en bok utgiven på 1930-talet det enda som fanns.

– Det stod ”Ta bussen från Bromma­plan. Den går klockan tolv.” Det var ju inte särskilt aktuell information, säger Margot Henrikson, förläggare.

Nu avlidne maken Carl-Henrik Henrikson, som var lantmätare, och sonen Mattias Henrikson, som just avslutade sina studier på kulturvetarlinjen, bestämde sig för att skriva en egen guidebok. Det resulterade i ”Alla dessa promenader”, som just kommit ut i nionde upplagan.

– Vi trycker nya upplagor av våra guideböcker ungefär vart tredje år. Då går vi igenom allt material igen, säger Mattias Henriksson.

– Kommunikationer och kartor måste ju vara rätt så att folk hittar hem, fyller mamma Margot i.

Mest Stockholm

Genom åren har de gett ut Stockholmsguider med cykelturer, strandpromenader och utflyktsmål, både sina egna och andras. De ger även ut annan facklitteratur för vuxna. Mycket handlar om Stockholm, men på hyllorna trängs kulturhistoria med stickning, virkning och vackra kokböcker – flera för riktigt specialintresserade läsare, eller vad sägs om en hel bok om gröt?

Barn- och ungdomsböcker satsar de också stort på. Många känner till den holländska kaninen Miffy, i övrigt är det även här fokus på kunskap. Det är böcker om rymden och kroppen, många inköpta på mässor i London och Frankfurt. Just i dag går de igenom illustrationerna till en bok för unga om grekisk mytologi, som den kände illustratören Giovanni Caselli gjort.

Hur är det att jobba med sin mamma respektive son?

– Det funkar bra, annars hade vi inte hållit på så länge! säger Mattias.

De båda har olika roller inom företaget och de har också två anställda.

– Mattias håller i alla produktioner och leder arbetet. Jag är förläggare, läser manus och har hand om ekonomin, säger Margot.

”Gärna fler biografier”

När de startade förlaget höll de till i Ålsten, sedan tio år ligger det vid Nockeby torg. De stora fönstren med uppställda böcker kan lätt få förbipasserande att tro att det är en bokaffär.

– Folk som bor här omkring kommer faktiskt in och handlar ibland, säger Mattias.

För ett år sedan gav Ordalaget ut den första biografin om Sveriges första deckardrottning, Maria Lang.

– Vi vill gärna göra fler biografier framöver. Det kanske finns någon här i Väster­ort som vill göra sin biografi? säger Margot.

Promenadtips!

Fornstigen på Lovön

18 kilometer, som enkelt kan delas upp i etapper. Går genom levande kulturbyggd förbi flera fornlämningar. Både längs vattnet och över bergig terräng.

Ta dig hit: T-bana till Brommaplan, sen buss 323 mot Strömdal.

Strandpromenaden, Görväln, Järfälla

11 kilometer, utgå från Kallhällsbadet, nära pendeltågsstationen. Promenaden följer stranden men går bitvis inåt land över ängar, torrbackar och kärr.

Ta dig hit: Pendeln till Kallhäll.

Strandpromenaden Nockebybron-Hässelby

7,4 kilometer, du passerar tre strandbad, ett stort antal klipphällar och ståtliga ekar varav några är 500 år gamla.

Ta dig hit:
T-bana till Brommaplan, sen buss 176, 301-396 till Nockeby.

Visa merVisa mindre

Vinn en bok!

Vi lottar ut 3 exemplar vardera av böckerna ”Alla dessa strandpromenader”, ”Alla dessa cykelpromenader” och ”Alla dessa utflykter”.

Skicka ett mail till vasterort@direktpress.se och svara på frågan: "Vilken plats i Västerort promenerar du helst till?"

Märk mailet ”Alla dessa” och ange vilken av böckerna du helst vill ha. Bästa motiveringarna vinner. Maila senast den 8 mars.

Visa merVisa mindre