Planerna gällde totalt cirka 145 hyres- och bostadsrätter som skulle byggas på platser som i dag är grönområden.

Styrets stoppbesked kommer under tiden som staden är i färd med att ta fram strategier för hur man ska kunna bygga i småhus- och villaområden på ett omsorgsfullt vis. Först i juni klubbas dokumentet, men redan nu har de grönblå åberopat strategierna.

– När de ska antas tycker vi att det är viktigt att vi inte går fram och startar nya start-PM som i praktiken kan gå stick i stäv med vad vi vill med våra trädgårdsstäder, säger stadsbyggnadsborgarråd Joakim Larsson (M).

Kritiseras av S

Men enligt oppositionsborgarråd Jan Valeskog (S) tar de aktuella byggförslagenhänsyn till de nya kriterierna. Han menar i stället att Moderaterna inte vill göra sig ovän med södra Brommas välbeställda invånare.

– Det här borde reta upp alla stockholmare i övriga stadsdelar. Ska vi klara målet med 140 000 lägenheter till 2030 måste man kunna bygga i alla våra stadsdelar.

Joakim Larsson tror att det målet går att nå oavsett veckans beslut, och pekar på stadsutvecklingsområden som Norra Djurgårdsstaden, Hagastaden och Årstafältet.

– För den skull behöver man inte pressa in flerfamiljshus i småhusområdena.

Jan Valeskog menar att förslagen är i linje med strategidokumentet?

– Möjligen är det så att han hänvisar till att tjänstemännen ändå har tagit fram de här ärendena. Jag har respekt för det men ger man sig in på områden med känslig natur ger man sig in i väldigt svåra överväganden.

Protester

På lokal nivå har Västerleds trädgårdsstadsförening och föreningen Bevara Bromma Grönt utmärkt sig med protester mot förtätningsplanerna. Joakim Larsson själv säger sig inte ha fått särskilt många mejl från allmänheten.

Samtidigt konstaterar han att byggplanerna skulle ha genererat "väldigt mycket känslor".

– Vi vill att tillskotten ska vara positiva för dem som redan finns i området.

https://www.mitti.se/nyheter/beskedet-strandpromenaden-blir-dubbelt-sa-dyr/repudf!USwtb2P8gDGb7cNHCPnhNw/