Stammisar. Poddgänget består av Christoffer Nyqvist, Vera Herngren, Edvin Törnblom, Pål Ströbaek, Jacques Karlberg och Tina Pour-Davoy. Tina var dock upptagen med åtaganden på Unga Klara den här kvällen. Foto: Liun Riad

De gör succé med sunkiga kvällar på Wollmars

Att gå på krogen, fast bara vara med på de roligaste delarna av kvällen och utan att behöva lämna hemmet. Det är vad lyssnare erbjuds i nya sitcom-podden Stammis, som samlar några av Sveriges största influencers på ett sunkhak på Söder.

  • Publicerad 11:04, 8 okt 2021

Det är löningsfredag, klockan är 17 och det är redan fullt på Wollmars. Förutom att vara ett populärt vattenhål är baren på Wollmar Yxkullsgatan också den outtalade skådeplatsen för nya podden Stammis.

I den får lyssnare följa ett gäng vänner som varje vecka ses för att hänga, tjafsa och roa sig på bar. Sedan podden släpptes i mitten av september har den snabbt klättrat högt upp på Spotifys topplistor.

När Mitt i träffar gänget bakom – Edvin Törnblom, Christoffer Nyqvist, Vera Herngren, Jacques Karlberg och producenten Pål Ströbaek – en lite rörig kväll på Wollmars är det faktiskt första gången de alla ses tillsammans på en bar.

– Jag har kanske varit här en, två gånger. Men jag tror också jag kan ha spytt på toan, säger Edvin.

Han släpper interaktivt mysterium på Södermalm

Kontrast. Podden hade inte kunnat utspela sig utanför Söder, menar gänget. "Till exempel blir det kul att ta en snobb, som Edvins karaktär, och sätta honom här", säger Pål. Foto: Liun Riad

Manusbaserat

Idén till podden kom från Pål – en sitcom i ljudformat som utspelade sig på en bar där Wollmars var utgångspunkten, även om det senare arbetades om till en onämnd bar på Söder. Det skulle vara manusstyrt, men bygga på en del improvisation. Då gällde det att hitta kul folk som kunde vara med.

– Jag krafsade ihop en pitch och skrev in de influencers jag tyckte var roligast i Sverige. Jag ville ha blandade typer, som Jacques som känns mycket som sunkbar och Edvin och Vera som mer är typerna som hänger på Brillo.

Pål fick klartecken från Spotify och ringde upp hela gänget. De svarade ja direkt.

– Jag blev så smickrad, säger Vera.

Bra ställe

Att just Wollmars blev utgångspunkten när det finns många liknande barer på Söder är inte helt lätt att svara på. Vad som gör stället så populärt är heller inte helt lätt att reda ut.

För ett tiotal år sedan var Wollmars stället för de indiekids som räknade med stänga Babasonic. Här gick det att köpa en ubåt (alltså en öl med en shot Jägermeister i) för runt femtiolappen. Ett antal sådana senare kunde man bara slå en kullerbytta över till klubben på andra sidan Mariatorget och där hoppa i otakt till Shoreline.

Stammisar

I dag är Babasonic stängt sedan länge men Wollmars dragningskraft står på egna ben. Kanske för att det är ett ställe där alla kan känna sig välkomna, där 80- och 90-talshitsen spelas på en ljudnivå som tillåter samtal, där personalen är härlig och där ölen och maten är prisvärd.

Den här kvällen som det som vanligt fullt av gäster inte äldre än 25 år, vilka samsas med ett äldre klientel som företrädesvis håller till i baren.

I det här gänget är det Pål och Jacques som oftast hänger här.

– Det är samma människor här hela tiden, det finns en trygghet i att ha bekanta vid alla bord. Deras fish and chips är jättegod och det är schysst, enkel inredning, säger Jacques.

– Ja, man behöver inte oroa sig för att ens ölpengar läggs på onödig konst, menar Pål.

Så finns också Äckelpäckel på drinklistan, en shot Baileys blandat med Jägermeister, som de brukar ta.

– Vi beställde in den på skoj en gång, men så var den jättegod.

De brutala porrmorden skakade Stockholm – nu får fallen liv igen

Samlade. Egentligen är hela gänget inte ute så ofta tillsammans, men kan dock ses på barer i mindre konstellationer. Foto: Liun Riad

Snor dråpligheter

Pål är den som skriver manus till avsnitten, men han litar också på input från resten.

– Jacques har en gruppchatt med några vänner som jag snor material ifrån, dråpligheter ur deras liv. Det samlar jag in och skriver in i manus. De andra utgår sedan från det, improviserar och lägger in egna grejer.

I podden får de spela lite mer extrema versioner av sig själva.

– Man kan väl säga att det är karaktärer inspirerade av verkligheten, säger Edvin.

Det är också en podd som är otroligt rolig att göra. Nästan så att det inte känns som ett jobb, menar Vera.

– Vilket är lite av ett problem. De kommer bara senare och senare till inspelningarna, säger Pål.

– Ja, men vi har så kul när vi spelar in. Jag hoppas att det hörs, säger Edvin.

Framgångsrik

Som svar på frågan om varför de tror att podden blivit så poppis pekar alla först bara på Edvin, som redan gjort succé med podden "Ursäkta", innan Vera erbjuder en mer verbal teori:

– Jag tror folk får känslan att det är som att komma in på en bar och snacka med sina egna kompisar, fast bara under de roligaste delarna av kvällen.

Hur känns det att den fått så bra mottagande?

– Jättekul, men det gör också att jag önskar att jag tagit mer betalt, säger Jacques.

Färdknäpp

I dagsläget finns tio avsnitt planerade. Pål tror att serien kan fortsätta mycket längre än så.

– Det finns massa intriger och konflikter att utveckla. Det kan hålla på hur länge som helst.

Första hänget tillsammans på Wollmars börjar rundas av för nya äventyr. Restaurangbesök och sedan kanske lite karaoke.

– Men först en Äckelpäckel, säger Jaques.

Delikatess? En Äckelpäckel är en shot bestående av Baileys och Jägermeister. Foto: Liun Riad