Norea Thomas, Merhawi Measho och Mohamad Anwer är laddade inför måndagskvällens promenad- och joggingtur. Foto: Sacharias Källdén

De gör promenaden till ett möte över kulturgränserna

En joggingtur kan vara mer än "bara" motion. Det kan också vara ett sätt att mötas över kulturgränser – och att lära sig bättre svenska. Det vet Inlöparna i Midsommarkransen.

  • Publicerad 06:40, 26 okt 2020

Mohamad Anwer, 23, har en dröm. Han vill bli arkitekt. Men vägen dit är lång. Han kom till Sverige från Eritrea för knappt två år sedan. Nu bor han på ett etatableringsboende i Midsommarkransen tillsammans med andra unga män från olika delar av världen.

Han kämpar med svenskan, och med att lära känna kulturen i det nya landet.

– Jag går på SFI. Jag lär mig mycket där och träffar mycket folk från andra länder, men inga svenskar. Då blir det svårare att lära sig svenska, säger Mohamad.

Mohamad Anwer, 23, vill prata svenska så mycket som möjligt för att lära sig språket bra, Foto: Sacharias Källdén

Mitt i träffar Mohamed Anwer i centrala Midsommarkransen en tidig höstkväll i mitten av oktober. Vid hans sida finns Norea Thomas från den ideella föreningen Hej främling. Snart är det dags för den joggingtur/långpromenad som Hej Främling ordnar här varje måndagskväll. Både nysvenskar och etablerade svenskar är välkomna.

Träffar nya vänner

Inlöparna kallas gruppen som har funnits i Midsommarkransen i 3,5 år.

– Jag har bott här i fyra månader och varit med hela tiden. Det är bra för mig. Jag kan träffa nya vänner och få lite kontakt med svenskar. Det är annars svårt, när man inte studerar eller arbetar ihop med dem, säger Mohamad Anwer.

Ömsesidigt utbyte

Utbytet är ömsesidigt, betonar Norea Thomas. Flera vänskapsband har knutits mellan infödda svenskar och nyanlända, genom åren.

– Syftet är att stärka människors fysiska och psykiska hälsa och att skapa ett möte där alla är lika mycket värda. Vi är ute och rör på oss tillsammans i en timme. Innan corona brukade vi fika, prata och titta på läxor inne på etableringsboendet efteråt, säger hon.

Mohamad Anwer, Norea Thomas och Merhawi Measho är redo för en tur med MIdsommarkransen som utgångspunkt. Foto: Sacharias Källdén

Vi tar en promenad genom Kransen. 23-årige Merhawi Measho, från Eritrea, sluter också upp. Han har varit i Sverige i cirka två och ett halvt år. Efter två år på SFI gick han en utbildning till plattsättare och söker nu arbeten som sådan. Inlöparna är viktigt för honom.

– Jag träffar nya människor, får nya kompisar och tränar på min svenska. Det är svårt, man måste prata för att lära sig, säger han.

Norea Thomas, från den ideella föreningen Hej främling, Merhawi Measho och Mohamad Anwer lär sakta känna varandra under måndagskvällarna. Foto: Sacharias Källdén

Hur många som sluter upp vid löptillfällena varierar. Ibland kan det bli så många som 30, ibland 7–8 stycken. På senare tid har Norea Thomas märkt att intresset blivit lägre bland etablerade svenskar.

– Det kan beror på corona. Vi har märkt av en tveksamhet att delta i många av våra aktiviteter sedan pandemin kom, berättar hon.

Ingen föranmälan

Att promenera och springa utomhus är dock en bra mötesform i pandemitider, så hon hoppas på att trenden vänder. Hon betonar att någon föranmälan inte krävs.

– Vi finns här varje måndag och börjar gå klockan sex. Det är bara att komma hit. Vi är jätteglada för alla som kommer och får upptäcka vilken glädje det är ett möta människor från andra kulturer, säger hon.

Gruppen träffas på måndagskvällar

Inlöparna träffas på Svandammsvägen 24, varje måndagskväll klockan 18.

Ingen föranmälan krävs. Det är bara att dyka upp om du vill vara med.

Gruppen brukar delas i två – en för dem som vill springa och en för dem som vill promenera.

Aktiviteteten pågår i cirka en timme.

Mer info finns i Facebookgruppen Inlöparna Midsommarkransen och på webbsidan hejframling.se

Visa merVisa mindre

Gratis att delta i Hej Främling

Hej Främling grundades i Östersund 2013.

Nu finns den ideella föreningen på många orter runt om i Sverige.

Fokus är att skapa integration och inkludering genom kostnadsfria och hälsofrämjande aktiviteter inom idrott, kultur och friluftsliv.

Exempel på aktiviteter är yoga, fotboll, handarbetskafé, boxning och löpning.

Även tillfällliga evenemang ordnas, som strandutflykter och bowlingkvällar.

Visa merVisa mindre