VILL VARA KONSTHOLMEN. Konstringen 12 Broar arrangerar konstrunda för tredje gången. Från vänster Jenny Risfelt, Helena Engström, Caroline Ramberg, Woo-Bock Lee, Barbara Rosén, Nina Björk, Anneli Larsson, Christina Olivecrona, Camilla Skorup och Daniel Cocca. Foto: Sacharias Källdén

De gör om Kungsholmen till Konstholmen

Upplev Konstholmen för en helg och lär dig mer av vår hantverkshistoria! Det uppmanar arrangörerna till stadsdelens egna, gratis, konstrunda.

  • Publicerad 11:28, 5 sep 2018

Det är Konstnärsföreningen 12 broar som för tredje året i rad slår ett slag för konsten på ön. Föreningen består av konstnärer som är verksamma på Kungsholmen och nästa helg, 15–16 september klockan 11-16 båda dagarna, öppnar de upp till sina ateljéer eller inhyrda lokaler.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det finns mycket som händer på till exempel Söder och det här ett bidrag för att lyfta upp konsten på Kungsholmen. Vi gör det för att det är roligt, både att möta intresserade och även varandra, säger silversmeden Jenny Risfelt.

– När man gör något tillsammans så får man bättre effekt, alla tjänar på det och det blir mer glädje. Jag tror att människor tycker det är roligt med att vi synliggör konsten på Kungsholmen, säger Nina Björk, en av initiativtagarna till konstföreningen och som målar.

Så vill de skapa "konstbuzz" på Kungsholmen

Samlingsutställning

Konstrundan är gratis och på Courtyard by Marriott på Rålambshovsleden hålls en samlingsutställning där alla som vill knata konstrundan kan hämta en karta och få mer information. Sedan får man ge sig ut och dyka in i de olika utställningarna.

I år har konstrundan koncentrerats kring området kring nedre St Eriksgatan upp till Bergsgatan kring Kronis och Polishusparken ner till Norr Mälarstrand där många idag är verksamma.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Totalt är det 15 olika konstnärer som ställer ut och visar upp sig i år. Och det är en stor spännvidd. Alltifrån måleri, fotografi och textil till papper, glas, läder och smide. Förutom själva utställningarna kommer besökarna även få en chans att till exempel lära sig göra bläck eller lära sig mer om hantverken.

– Det är roligt att ha ett varierat utbud. Historiskt sätt har ju till exempel både glas- och garveri funnits på Kungsholmen, det är det kanske inte så många som vet, så det är kul att visa upp alla hantverk, säger Nina Björk.

– Det blir ett sätt att upptäcka stadsdelen på än i vardagen, säger Helena Engström som driver en skinnbutik och verkstad på St Eriksgatan.

Konstnärerna som ställer ut

Camilla Skorup, textil

Christina Olivecrona, måleri (olja)

Bengt Jahnsson-Wennberg, måleri (olja)

Helena Engström, skinnhantverk

Flavio Monte Lanaro, grafik

Nazrin Taghizadeh, kollage

Woo-Bock Lee, papperskonst

Daniel Cocca, grafik

Anneli Larsson, fotografi

Jenny Risfelt, smyckesdesign/silversmide

Nina Björk, måleri (olja)

Christina Henrysson, grafik

Barbara Rosén, måleri (olja & akryl)

Gustav Samrelius, skulptur (glas)

Caroline Ramberg, måleri (olja & akryl)

Visa merVisa mindre