VISION. Plantagon har tagit fram ett idéskiss som förvandlar trapphuset i DN-skrapan till ett växthus. Det är endast en vision med redan nästa år börjar man odla i byggnaden – i garaget. Foto: Per Brandt/Plantagon

De gör om DN-skrapan till växthus – säljer grönsaker redan nästa år

Köp sallad och örter – odlade i garaget under DN-skrapan. Snart går startskottet för en ny urban jätteodling på Kungsholmen. Och företaget bakom satsningen vill skapa fler storskaliga odlingar.

  • Publicerad 11:40, 29 sep 2016

Det är företaget Plantagon, som har sitt kontor i tidningshuset, som tillsammans med fastighetsägaren Fabegé ligger bakom det nya spännande odlingsprojektet. Runt 700 kvadratmeter odling räknar man med att få till i källar- och garageplanet på byggnaden. Redan nästa år ska bland annat pak choi, romansallad och basilika odlas – redo att skördas och säljas till både Kungsholmsbor och krogar.

– Vi vill ta det närodlade, som ju kan vara inom en radie av 250 kilometer, ett steg längre och kallar det ”härodlat”. Det blir hundra procent giftfritt och färskt, säger Joakim Rytterborn, utvecklingschef på Plantagon.

Totalt räknar han med att odlingen i garaget kan ge 70 ton grönsaker under nästa år. Och det är bara en liten start.

Företaget vill gå i bräschen för storskaliga urbana odlingar i Sverige. Ett pilotprojekt är på gång att förverkligas i Linköping där företaget ska bygga ett hus som både är ett kontor och ett stort vertikalt växthus.

För att visa på möjligheterna har företaget också tagit fram ett förslag för hur trapphuset på DN-skrapan skulle kunna bli ett växthus där man odlar på trappstegen.

– Det är en utrymningsväg så det går inte att göra just nu, men det är ett kul projekt och en enorm yta som visar lite vad man kan göra, säger Joakim Rytterborn.

Fastighetsägare positiva

Enligt honom satsar många städer, bland annat i Asien, stort för att integrera odlingar i sin stadsutveckling. Det är framtiden även för Stockholm tror Joakim Rytterborn även om det än så länge inte finns något liknande här. Men företaget har jobbat tillsammans med flera fastighetsägare på olika projekt i city som däremot inte har blivit verklighet ännu.

– Det är många fastighetsägare som är intresserade. Det är både ett sätt att attrahera nya hyresgäster, skapa sig en grön profil, värdeökande och lönsamt i sig, säger Joakim Rytterborn.

Det negativa? Energiförbrukningen och priset. Men i källarodlingen ska man till exempel ta tillvara på överskottsenergin genom bergvärmesystemet. Målet är att ta tillvara på alla resurser.

– Det kostar också mer än dubbelt så mycket att odla så här. Men våra undersökningar visar att det finns en stor efterfrågan och vilja att betala för färska grönsaker där man vet att de har odlats helt giftfritt, säger Joakim Rytterborn.

"Kan ge billiga bostäder"

Plantagon har även kontaktat staden och informerat om möjligheterna att få till ett storskaligt projekt även i Stockholm. Enligt Joakim Rytterborn skulle de kunna ge billiga bostäder tillbaka.

– Vi skulle kunna erbjuda extremt billiga bostäder genom att vi delar ytan med ett växthus. Eftersom den ena delen, växthuset, finansierar sig självt blir det bostäder till självkostnadspris, säger Joakim Rytterborn.
 

VISIONÄRER. Plantagon och utvecklingschefen Joakim Rytterborn tror stenhårt på storskaliga urbana odlingar även i Sverige i framtiden. Foto: Per Brandt