De gör hits i en källare på Östermalm

Duon Nause från Östermalm har flera jättehits i bagaget. De siktar på ett internationellt genombrott – men trivs med kuska runt i landet. – Det är supermysigt ute på stadsfestivalerna, säger Leonard Scheja och Jacob Criborn när tidningen besöker studion mitt på Östermalm.

  • Publicerad 15:31, 20 jun 2017

När man kommer in i studion i källarlokalen på Torstenssonsgatan är det första man möts av ett par datorskärmar och två kontorsstolar.

Tjocka mattor på golven och mjuka paneler på väggarna verkar ljudisolerande. Orden tystnar i samma ögonblick som de lämnat munnen.

Just till vänster innanför dörren står en låda energidryck. Ett inslag som skvallrar om att det kan bli sena kvällar och nätter här för barndomsvännerna från Östermalm.

– Men vi arbetar mest vanliga tider.

Spelades i Volvoreklam

Sedan de slog igenom brett 2011 med singeln Made of, som plockades upp i en Volvoreklam i en avskalad version, har deras liv snurrat på. Spelningar utomlands och nu ett nytt kontrakt med jättebolaget Warner är verklighet för duon.

– Vi låg på Universal innan och när det kontraktet gick ut spelade vi upp våra nya låtar för alla stora bolag. Och Warner hade en deal som passade oss och vårt tänk, säger Leonard Scheja, son till pianisten Staffan Scheja.

100 miljoner spelningar

I en källarlokal på Torstenssongatan har de sin studio.

De vill slå igenom internationellt och låten Dynamite som de släppte förra året har spelats nästan 100 miljoner gånger på Spotify.

– Ja, men sen får ju folket avgöra om det är bra eller dåligt, säger Leonard Scheja.

Men i sommar är det Sverige som gäller. De har nyligen släppt singeln Summer hangover och på konserterna nu för tiden spelar de instrument i större utsträckning än tidigare.

Festivalpubliken på Bråvalla ska underhållas och kulturkalaset i Göteborg ska få ett besök i sommar. Men spelningar i Uddevalla, Ulricehamn och Hudiksvall står också på Nause agenda i sommar.

– Vi älskar att spela på stadsfestivaler. Man står på nåt stort torg nånstans och det är verkligen supermysigt, säger Jacob Criborn.

Blir man bättre mottagen där än här i Stockholm?

– Här blir man inte mottagen alls, säger Leonard Scheja och skrattar.

– VI har inte spelat i Stockholm sedan 2013, så det är svårt att säga, flikar Jacob Criborn in.

 

Replokal och studio i ett.

Men  26 augusti giggar de igen på hemmaplan, på den kombinerade löpar- och dansfesten Music run som går av stapeln på universitetsområdet. Den som vill se Nause innan dess kan göra det ute i landet, eller helt enkelt röra sig i trakterna kring Sturegatan och Nybrogatan.

– Ett riktigt smultronställe är det där stället vid Stallet mitt emot elverket. Där kan man ta en croque monsieur. Eller att bara sitta i Humlan på sommaren är ju fint.