De ger hemlösa vård på gatan
Uteliggare, traumatiserade barnsoldater och gravida utan bostad. Ett rörligt sjukvårdsteam söker efter hemlösa på stans gator, härbärgen och tältläger – för att ge dem vård. Mitt i fick följa med under en dag.
- Nyheter
- Publicerad 09:22, 2 maj 2017
Med en smäll stängs bildörren och vi befinner oss utanför härbärget, som ligger i en gammal skola i Midsommarkransen. Dagens uppsökande sjukvårdsteam från Ersta diakoni består av en läkare och två sjuksköterskor. Deras uppdrag är att åka till platser där hemlösa är – för att erbjuda dem vård.
För en hemlös är hälsan ofta inte första prioritet. Steget kan kännas långt att gå till en vanlig vårdcentral. Dels kan det vara svårt att veta var man är listad. Dels känner man kanske inte att man passar in.
– Därför är det viktigt att vi kan vara mobila och ta oss dit de är, säger Annika Sundholm, sjuksköterska.
– Det är svårare i dag än förut. Härbärgena känns fulla i perioder, Thomas Säll, hemlös
Hemlös i över tio år
En av patienterna på den provisoriska mottagningen är Thomas Säll, 65, som uppskattar att han varit hemlös i tio-femton år. Han föddes i Hökarängen och brukar tillbringa sina dagar med kamraterna på parkbänkar vid Ringvägen. Nu har han bott på härbärget runt två månader.
Av sjukvårdsteamet får han i dag bland annat hjälp med ett för högt blodtryck.
– Jag tycker de gör ett fantastiskt jobb. Vi narkomaner känns inte accepterade på sjukhus. Här känner man sig välkommen, säger Thomas Säll.
Hur är det att leva som hemlös i Stockholm?
– Det är svårare i dag än förut. Härbärgena känns fulla i perioder. Det kan kännas svårt att få plats. Det finns inte så många ställen kvar där man kan krypa in på natten.
– Jag drömmer om en kåk ute på landet. Det vore skönt med ett eget hus, en dörr man kan stänga om sig.
Allt fler ensamkommande
En annan av patienterna är en före detta barnsoldat i tjugoårsåldern.
Vi får inte följa med in mottagningsrummet. Men han tillhör en växande grupp av hemlösa, berättar både personalen på härbärget och sjukvårdsteamet.
– Ensamkommande flyktingpojkar, som nu blivit unga män som har slussats ut från boenden. Och som ofta hamnar i missbruk, säger Malin Björkman, som arbetar som case manager, med uppgift att kartlägga och samordna patienternas vårdbehov.
Dagen fortsätter med att vi får följa henne och kollegan Jessica Källman. Tidiga morgnar hittar man dem ofta på Centralstationen eller Medborgarplatsen, där de letar efter hemlösa som kan vara i behov av att få vård. Eller om de fått larm om att det finns nya boplatser eller tältläger. Upptagningsområdet är hela Stockholms län.
Härbärge för kvinnor
I dag är målet Klaragården i citykärnan, ett daghärbärge för endast kvinnor.
De letar efter två kvinnor. Den ena för att ge henne sina mediciner. Den andra är gravid.
Teamet försöker övertyga henne om att ta emot vård. Men tvinga henne går inte. Det ställs höga krav för tvångsvård, även om man är gravid och har olika slags problem.
– Vi försöker få henne att ta emot hjälp. Men vi vill samtidigt inte skrämma bort henne, säger Malin Björkman.
– Det här en viktig anledning till att vi är mobila. Att vi kan leta upp och träffa dem här. Och bygga en relation, ett förtroende. Många är tyvärr rädda, de kan ha haft mindre bra erfarenheter av vården.
Hemlöshet per stadsdel
Personer över 20 år som är medborgare i Stockholm som haft kontakt med socialförvaltning, landsting eller frivilligorganisation 25-26 september 2016. Nära en fjärdedel av de totalt 2420 hemlösa är ej med i kartan, då de ej är skrivna i en specifik stadsdel.
Källa: Stockholm stad
Hemlösa ofta multisjuka
Läkaren Per Broman berättar att de hemlösa patienterna han träffar ofta är multisjuka. Vanligast är att de har någon av folksjukdomarna, som diabetes, astma, infektioner och psykisk ohälsa. Många har också ett missbruk.
– Ett problem är att vi ofta får träffa dem i ett sent skede. Att sjukdomarna har fått växa till sig, säger han.
Alla bostadslösa har inte lätt att passa tider och kan ha svårt att ta sig till sjukhus. Men om de får till exempel en tid för röntgen ställer teamet upp. Då kan de få hjälp med skjuts, och kanske att någon även följer med in på avdelningen.
– En del i vårt arbete är knyta upp patienterna, motivera dem att ta emot vård. Att de sedan också fortsätter att gå till vår mottagning för hemlösa på Östgötagatan, säger Per Broman.
– Många av våra patienter skulle inte söka vård om inte vi kom och sökte upp dem. Så det känns verkligen som om vi gör nytta, Christine Shönborg, sjuksköterska.
Svårt att få vård annanstans
Att det mobila teamet fyller en viktig funktion för de hemlösa är han, och resten i teamet, övertygade om.
– Många av våra patienter skulle inte söka vård om inte vi kom och sökte upp dem. Så det känns verkligen som om vi gör nytta, säger Christine Shönborg, sjuksköterska.