Terese Strad och Anna-Karin Rybeck samlar in julklappar till barn på skyddade boenden. Foto: Most photos/Kristina Sandström

Fakta

Behöver du skydd?

Söker du skyddat boende? Ring Safe-Care 08-55111580 eller gå in på deras hemsida – www.safe-care.se

För att stötta stiftelsen Closer to Goods arbete är du välkommen att kontakta dem på info@closertogood.se eller gå in på deras hemsida www.closertogood.se. Det går också att swisha direkt på nummer 123 386 25 13.

De ger barn på skyddade boenden en bättre jul

Anna Karin Rybeck ordnar skyddade boenden för människor som lever under akut hot om dödligt våld. Just nu planerar hon också en stor julklappasinsamling till dem som lever skyddat i Stockholm. – Allt handlar om att skapa en bra jul i en jobbig tillvaro, säger hon.

  • Publicerad 10:58, 22 dec 2018

Att leva skyddat och under hot är ingen enkel tillvaro, och speciellt svårt är det för barn. Anna Karin Rybeck driver Safe Care, som ordnar skyddade boenden för människor som lever under akut hot om dödligt våld.

Inför jul ordnar Anna-Karin och kollegan Terese Strand en stor insamling av bland annat julklappar, julmat och julpussel för att ge till de som lever på de skyddade boendena runt om i Stockholm.

– Allt handlar om att skapa en bra jul i en annars jobbig situation, säger Anna-Karin.

Terese Strand och Anna-Karin Rybeck med hundarna Inca och Vito.

”Närmare bra”

Insamlingen sker via stiftelsen Closer to good som bildades under hösten.  Det är som en förlängning av det arbete Safe Care gör, med tanke att skapa en bättre vardag för de som lever skyddat och befinner sig i en utsatt situation.

Via stiftelsen kan man till exempel ansöka om ekonomisk stöttning med allt från födelsedagspresenter till vinterkläder eller skolutflykter. Allt för att vardagen ska kännas så normal som möjligt.

– Jag vill minska stigmat för de som levt med hot och våld. Gör man det är risken mindre att man utsätts i framtiden. Det handlar om att leva inte bara att överleva, säger Anna- Karin.

Forskat om trauma

Anna-Karin har en bakgrund inom forskningsvärlden, och är doktor i teoretisk psykiatri där hon specialiserat sig på trauma. Hon har även jobbat i flera år som verksamhetschef på en kvinnojour.

Efter åren på kvinnojouren startade hon den egna verksamheten Safe Care, som ordnar med skyddande boenden för de som är akut utsatta och riskerar att dödas av någon i sin närhet.

– Det är oftast kvinnojourer eller andra ideella föreningar som driver skyddade boenden. De är ofta inte uppbyggda för att klara de svårare fallen med en stark hotbild, säger Anna Karin.

Samtidigt som Safe Care är väldigt fokuserade på säkerhet, betonar Anna-Karin vikten av att leva ett så fritt och vardagligt liv som möjligt

– Det är väldigt viktigt med den personliga friheten, så att boendet inte tar över kontrollen man levde under innan. Egenmakt är en väldigt läkande känsla. 

Terapihundarna Inca och Vito skänker trygghet och närhet. Foto: Privat

Hjälper även djur

Safe Care har boenden i hela Stockholm och tar emot alla i behov av hjälp , även om det är vanligast att kvinnor och barn behöver skydd. Men boendena tar även emot husdjur – några som ofta glöms bort när man talar om våld i relationer.

– Efter ett tag så blev det mer uppenbart för mig hur främst hundar användes som påtryckningsmedel. Genom att hota att skada djuret eller skicka bilder på när det torteras utpressas kvinnor att återvända.

Anna- Karin berättar att det finns organisationer som hjälper djur i våldsutsatta familjer men då hamnar de ofta på en annan ort. Hon menar att detta är ett problem då ens husdjur har en stor betydelse i processen att ta sig vidare.

– Att ha med sitt husdjur gör väldigt mycket. De ger en trygghet och ett lugn mitt i allt, inte minst för barn. Det är lättare att komma vidare när man säkrat en del av familjen, säger hon.

Hundar hjälper barnen att prata

Själv har Anna-Karin hundarna Inca och Vito, som är en viktig del i verksamheten där de jobbar som terapihundar. Till exempel kan barn boka in samtal med hundarna.

– Det kan vara väldigt bra vid kontakt med myndigheter. Det kan ju vara stressfyllt att sitta i samtal med till exempel polisen eller soc och hundarna känner av det direkt. Då ser man att det är dags för en paus. Hundarna gör det även lättare för många barn att öppna upp och börja prata, säger Anna-Karin. 

Inca och Vito agerar ibland även följeslagare i möten och situationer som upplevs jobbiga.

– Bara känslan av att få eskorteras av två dobbermann till rätten där man kanske tvingas möta sin förövare, säger hon.