De fortsätter Metoo-kampen på Vasa Real

Det har gått ett år sedan Metoo-rörelsen slog ned som en bomb – men vad händer nu? Eleverna på Vasa Real tänker inte ge upp kampen. – Det handlar om hela samhället, säger Emil Edebert, 15.

  • Publicerad 07:30, 29 okt 2018

Nova Rimér, 15, slår sig ned i kuratorn Caroline Hema Olssons soffa med en glittrig regnbågskudde i famnen. Hon och klasskompisarna Donatella Alexiou och Emil Edebert har varit här många gånger förut.

– Vi snackar med Caroline om typ allt, säger Donatella Alexiou.

Uppmärksammade #metoo-dagen

Emil Edebert textar ”Me too” med ett finger i glittret. Under året har han och vännerna haft intensiva samtal om rörelsen, både i klassrummet och utanför.

– En av de sakerna man lärt sig är det faktiskt inte bara handlar om tjejer som blivit utsatta, utan om hela samhället, säger han.

Det snackas inte lika mycket om metoo längre, ett år efter att hashtagen #metoo med berättelser spreds i sociala medier världen över. Men på Vasa Real har man bestämt sig för att inte låta rörelsen gå förlorad. Nyligen har man uppmärksammat den så kallade #metoo-dagen och under året kommer man att utveckla skolans arbete mot sexuella kräkningar och trakasserier.

– Vi vill utveckla sexualundervisningen och informera fler om vad som är okej och inte okej. Många vet inte att det är brottsligt att skicka en dickpick till exempel, säger kuratorn Caroline Hema Olsson som är en av krafterna bakom #metoo-utställningen i skolans foajé.

Metoo-utställningen är det första man ser när man kommer in på Vasa Real. Här får eleverna en chans att tycka till om innehållet. Foto: Daniel Diaz.

Eleverna ställer anonyma frågor

I samband med utställningen har skolan bjudit in en advokat för att bland annat prata om rättigheter för den som utsatts. Man har också samlat in elevernas anonyma frågor i projektet ”Våga fråga”. Frågorna ska så småningom sammanställas och besvaras i en bok som kommer att finnas tillgänglig för eleverna att läsa.

I vår ska de komplettera arbetet med en informationsdag om just dickpicks – ett fenomen som fortsatt enligt både Nova och Donatella.

– Vissa killar kommer aldrig sluta göra det. Jag tror att det är en sak vi själva måste sätta stopp för. Vi måste visa att det inte är okej, säger Donatella Alexiou.

I Våga Fråga-lådan tar kuratorn Caroline Olsson emot anonyma frågor som handlar om sex och samlevnad. Foto: Daniel Diaz.

Äldre som trakasserar

Nova Rimér har inte märkt någon större skillnad när det gäller trakasserier på nätet.

– Jag skulle inte säga att problemet ligger hos killar i vår ålder. Många i vår ålder är väldigt medvetna och tar metoo-rörelsen seriöst. När jag får obehagliga meddelanden är det ofta från äldre gubbar, säger hon.

”Många obehagliga meddelanden kommer inte från killar i min ålder, utan från äldre gubbar”, säger Nova Rimér, 15. Foto: Daniel Diaz.

Vilka förändringar vill du se i framtiden?

– Jag skulle vilja att fler killar vågar säga att de är feminister. Väldigt många tycker att det är för extremt, samtidigt som de säger att de står för jämställdhet. Det är ju just det som feminism handlar om.