De fortsätter kämpa för Mellanbergsparken

Staden planerar att sätta upp modulhus på ängen i Mellanbergsparken – trots att ärendet överklagats till mark- och miljödomstolen. – Politikerna är inte intresserade av att snacka med oss, säger Lasse Gustafsson som bor i närheten.

  • Publicerad 12:00, 25 mar 2019

Det är en grå dag när Mitt i träffar Lasse Gustafsson och Barbro Lantz vid Mellanbergsparken. Just då är det ingen annan som använder den grönyta som finns kvar mellan förskolan och utomhusbadet. Men på somrarna är det desto mer liv, säger de.

– Det är underbart att titta på barnen som brukar leka här, säger Barbro Lantz.

I Mellanbergsparken finns ett utegym och en förskola med tillfälligt bygglov. På gräsplätten som är kvar vill staden bygga bostäder. Foto: Christian Lärk

Flyttar in i höst

Hon och Lasse Gustafsson bor på andra sidan Personnevägen och är mycket kritiska till stadens planer på att ställa modulhus med 60 lägenheter på grönytan. Lägenheterna ska gå till nyanlända som hänvisats till Stockholm av Migrationsverket. Bygglovet för modulhusen är tillfälligt på fem år och kan förlängas i maximalt tio år till. Planen är att husen ska vara inflyttningsklara till hösten.

Grannarna har överklagat bygglovet och det ska nu avgöras i mark- och miljödomstolen. I vintras beslutade Stockholmshem att ändå att gå vidare med planerna, trots att ärendet inte avgjort ännu.

– Vi är förbannade på att de bygger på det här området. Vi kommer att sakna trivseln som det bidrar till, säger Lasse Gustafsson.

Viktigt att bevara grönytan

I parken finns redan en förskola som har tillfälligt bygglov. När modulhusen står på plats försvinner hela grönytan, enligt Barbro Lantz och Lasse Gustafsson.

– På dagtid är det skolor som är här, på kvällarna kommer folk och solar, grillar och har picknick, säger Barbro Lantz.

– Ställ upp husen på Gärdet, det används mindre än den här parken, säger Lasse Gustafsson.

De har föreslagit att staden i stället ska ställa upp husen i en skogsdunge en bit bort, för att bevara gräsplätten.

– Det är inte så att vi inte vill att modulhusen ska finnas, men det finns andra platser att bygga på, säger Lasse Gustafsson.

Så här kan modulhusen se ut.

Vill göra området tryggare

Men stadens samordnare för bostäder till nyanlända håller inte med.

– Vi passar in de här byggnaderna i linje med de hus som redan ligger där, så att utegymmet och och de grönytor som finns i anslutning till badet kan vara kvar, säger Anna Mölgård.

Staden tänker också göra förbättringar, som plantering och belysning för att området ska upplevas tryggare.

– Vi planerar plantera något träd eller anlägga en lekplats. Vi ska också stärka upp belysningen vid gångvägen för att det inte ska vara så mörkt. Man kan göra mycket bra när man bygger ett nytt hus.

Svårt att hitta andra platser

Grannarna har ju kommit med förslag om andra platser, varför har ni inte valt någon av dem?

– Vi har tittat på många platser, men det är svårt att hitta någon lämplig. När vi höll informationsmöte fick vi synpunkter och de som är positiva till den här platsen är kanske inte lika verbala som de som är oroliga.

Anna Mölgård tror också att kritiken kommer att minska när modulhusen är på plats och människor har flyttat in.

– Det är alltid mycket frågor, oro och tankar när man presenterar en plats. Samtidigt har vi fått jättebra bemötande när hus är färdiga och människor flyttat in.

Mitt i har sökt Joakim Larsson (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, men han har avböjt att kommentera.