De flydde lägenhetsbranden i Åkersberga

I går förmiddag fick Marie Färnman väcka sina fyra barn i panik – grannens lägenhet brann. Nu vet hon inte vart hon ska ta vägen. – Allt är bara förjävligt. Jag får inte bo i min lägenhet på tre månader och i april ska jag föda.

  • Publicerad 16:17, 28 dec 2018

Marie Färnman bor granne med lägenheten som brann i bottenplan på hyresfastigheten på Norrgårdsvägen i Åkersberga. Klockan var strax efter 11 när hon väcktes av ljudet.

– Jag bara hörde knaster och kollade ut. Hela grannens balkong var övertänd. Så jag sprang och väckte min son och dotter och skrek ”Det brinner, vi måste ut!”.

Två personer fördes till sjukhus igår. I dag har de kunnat prata med polisen i förhör vilket är ett positivt tecken.

Sprang ut barfota

Marie snörvlar och förklarar att hon blev förkyld på kuppen. Hon var barfota och klädd i bara morgonrock när de sprang ut. En timma stod hon och barnen och såg på när 20 brandmän från Storstockholms brandförsvar släckte. Sedan fick de drabbade grannarna komma in i husets samlingslokal.

Vid 14-tiden var det helt släckt. En lägenhet är totalt utbränd och minst sex är rök- och vattenskadade. Flera familjer evakuerades.

Ska föda barn i april

Marie har fyra barn. I går var de bara de äldsta två, sonen som är 17 år och dottern som är 15 år, som var hemma.

I natt har de bott på Best Western Public Hotel i Åkersberga, dit de evakuerades med hjälp av sitt försäkringsbolag. Ett par andra familjer bodde också där.

Marie är förtvivlad.

– Allt är bara förjävligt. Jag får inte bo i min lägenhet på tre månader och i april ska jag föda. Hela hallen och sovrummet luktar rök. Jag får inte gå in där.

Vet inte var de ska ta vägen

Hittills har Marie fått knapphändig information om vad som händer nu.

–  Jag tänkte förbereda allt för bebisen. Jag hade börjat samla på mig bebissaker, men det går ju inte att använda nu. Och alla julklappar och allting… jag vet inte vad jag måste slänga. Och ekonomiskt….hur ska vi klara oss?

Vet du vart du ska ta vägen?

– Nä, jag har ingen aning faktiskt. De säger att jag måste fixa någonting själv.

Maries sambo och pappan till barnet är i Lappland där han jobbar.

En man, född 1963 var tidigare anhållen, men har nu släppts. Polisen rubricerar fortfarande händelsen som misstänkt mordbrand. En teknisk undersökning har gjorts men man vet fortfarande inte vad som orsakade branden.