Kreativa lösningar. Istället för ett större lopp, anordnades nio lokala för att avsluta vårens ungdomsprogram. Här är ett i Husby. Foto: Vandad Assadi

De fixar sommarläger för springsugna ungdomar

Löparakedmins ungdomsprogram stoppas inte av pandemin. Istället är planen att genomföra läger i både Rissne och Rinkeby i sommar.

  • Publicerad 11:03, 22 maj 2020

Vi får vara kreativa och hitta lösningar

Löparakademin har arrangerat löpträning för ungdomar sedan 2009. Under våren har nio ungdomsprogram, åtta i Stockholm och ett i Uppsala, varit igång med målet att deltagarna i åldern 14 till 16 ska kunna springa 10 kilometer vid avslutat program.

Ungdomsprogrammen har under våren funnits i Rinkeby och Vällingby tillsammans med sju andra förorter. Vanligtvis avslutas ungdomsprogrammen genom att springa sträckan tillsammans. I år blev det av förklarliga skäl annorlunda.

Lokala lopp

– Ledarna anordnade egna lopp lokalt i varje område. Vi höll oss med marginal under 50 personer, det blev väldigt lyckat, säger John Laselle som är verksamhetsledare på Löparakademin.

Den huvudsakliga nyckeln till Löparakademins framgång med ungdomsprogrammen är att alla ska kunna vara med, oavsett idrottsvana och ekonomiska förutsättningar.

– Vi rekryterar via skolor och det är helt avgiftsfritt. Alla ungdomar och ledare får tröjor och löparskor från Nike genom ett sponsorskap. Tanken är att det ska vara tröskelfritt.

Sommarläger i tre förorter

I sommar, pandemin till trots, kommer tre sommarläger att anordnas i Rinkeby, Rissne och Farsta. Istället för tio veckor tränar man under fyra.

– Vi provade i fjol och fick väldigt bra gensvar, så det ska bli spännande. Det handlar om att skapa meningsfull fritid över sommaren, det känns extra viktigt i år när fler kommer vara hemma.

Det låter som att ni inte låter corona stoppa er, vad är er inställning till det?

– Vi följer utvecklingen och är lyhörda. Vi har stor respekt för sjukdomsläget och har anpassat verksamheten till de restriktioner som finns. Folkhälsomyndigheten har varit tydliga med att ungdomsidrott är viktigt att fortsätta med, särskilt i de områden där vi finns och där ohälsotalen är högre. Vi får vara kreativa och hitta lösningar, säger John Laselle.

Verksamhetsledare. John Laselle ansvarar för ungdomsprogrammen. Foto: Sebastian Petersen

På språng. Löparakademin anordnar sommarläger på tre orter i år. Foto: Fanny Hellström Jonsson

Såhär anmäler du dig

Om du är mellan 13 och 17 år och vill träna i sommar anmäler du dig på Löparakademins hemsida. Håll även utkik på deras sociala medier.