Ordnar loppis. Den 25 maj ordnar föreningen Sätra Kidz en loppis och städdag i Sätra. "Alla är välkomna, stora som små! Om man inte vill sälja grejer kan man alltid komma förbi och fika. Och kanske städa lite", säger Grace Caspers. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

De fixar loppis och städdag för Sätra

Den 25 maj kommer torget utanför Sätra centrum fyllas av loppisbord och aktiviteter för barn. I samma veva passa Sätrabor på att göra området vårfint, med en gemensam städning.

  • Publicerad 11:43, 14 maj 2019

– Jag har bokat 25 loppisbord, jag hoppas verkligen att det ska räcka, säger Grace Caspers och skrattar.

Den 25 maj ska föreningen Sätra Kidz omvandla den idag rätt så tomma ytan utanför Sätra centrum. Det blir hoppborgar och ansiktsmålningar, Fryshuset ska ordna aktiviteter för barn och unga, Somaliska föräldrars forum i Skärholmen ska bjuda på sambosas. Och så en stor loppis.

– Vi försökte ha en loppis inne i vår lokal i centrumet, men det blev jättetrångt! Det var så vi kom på idén att vi borde ha det här ute nu när det blir bättre väder. Responsen har varit jättepositiv, det är så många som har källarförråden fulla med saker de vill bli av med, säger Grace Caspers.

Ska göra vårfint

Samtidigt som loppisen ska även en städdag arrangeras. Alla som vill hjälpa till kommer få utrustning och tillsammans gå runt och göra området vårfint.

– Hela dagen handlar om gemenskap och engagemang för vårt område. En dag där vi kan prata och lära känna varandra bättre. För det vi vill ha i Sätra är att det ska vara familjärt och att våra barn får se oss göra bra och konstruktiva saker tillsammans, säger Grace Caspers.

"Viktigare än någonsin"

Idén om loppisen och städdagen hade de innan de hemska händelserna i april, när tre unga män dödades inom loppet av tre dagar.

– Men nu känns det viktigare än någonsin. Det som hände sitter kvar i luften, vi är alla i chock fortfarande. Och barnen har varit rädda, det pratas ju mycket om det som hände i skolan. Det här är ett sätt att bearbeta det och samtidigt göra något roligt för barnen – visa att de inte ska behöva vara rädda här, säger Grace Caspers.

Vill du sälja?

Loppisen och städdagen i Sätra arrangeras av föreningen Sätra kidz, i samarbete med Unga örnar, Fryshuset och Svenska kyrkan, lördagen den 25 maj, klockan 13.00 till 18.00.

Vill du boka ett loppisbord? Kontakta Grace Caspers på caspersgrace@gmail.com.