De finner konsten i naturen

En ovanlig samling konstnärer ställer just nu ut i Håbo. Tillsammans vill de visa­ upp naturen på olika­ sätt på Wij Säteri.

  • Publicerad 11:15, 23 jun 2022

Vi är hängivna­ det här.

Det är en mörk liten skogsväg som leder upp till Wij Säteri, men platsen är som gjord för en konstutställ-ning. Det tycker inte minst Lennart Pettersson som är den som tar emot när Mitt i Bålsta tittar in en förmiddag när dörrarna precis har slagits upp.

– Det är en fantastisk plats och det är inte ofta vi är på ett ställe som är så här ombonat, säger han.

Torbjörn Forsberg, ordförande i Nordic Wildlife Art, organisationen som anordnar utställningen, håller med.

– Det är fantastiskt fina lokaler­. Jakt, natur och djur är vad det handlar om här ute och det gör det naturligt att ha en sådan här utställning där, säger han.

Många former av konst

Och vad är utställningen då? Jo, en grupp konstnärer­ ställer­ ut alltifrån tavlor till träskulpturer och sådant som gjorts i brons och keramik och det handlar om djur och natur.

– Det är Wildlife Art, det är levande djur i dess natur. Det är ingen abstrakt konst. Det mesta ser man vad det föreställer, slår Lennart Pettersson fast.

– Vi är hängivna det här. De flesta av oss bor så till att man har naturen väldigt intill och det är väl ett intresse man har haft hela tiden, säger han.

Förlänger utställningen

Utställningen öppnade den 11 juni, vilket var för tidigt, menar Torbjörn Forsberg nu. Därför talar allt för att man kommer att förlänga slut­datum, från den 3 juli som det var tänkt från början, till den 7 juli.

– Förlängningen är nog ett faktum, för då förväntar vi oss att många fler kan komma­, säger han och lägger till:

– Man unnar folk att få komma dit och titta. Det är nämligen ganska unikt att samla alla de här männi­skorna. De ställer inte ut så mycket i Sverige. Flera är ganska internationella och ställer ut i Europa eller USA. Så det är lite kul nu när de finns på hemmaplan.

Hundratals timmar

Lennart Pettersson är en sådan­ person. Hans träskulpturer visas oftare upp i USA än i Sverige.

– Jag var konservator från början, men det här började ta över mer och mer med åren, så det har jag lämnat sedan tio år. Jag var på en konservatortävling i USA och där arrangerade man det här med fiskskulptur i trä och jag trodde inte att det var trä. Det var nästan som att man ville ta på det och kolla. Hur kan man göra så, i trä?

Frågan ledde till en jakt på svar. Han gick på lite olika seminarier och fastnade mer och mer. i dag visar han upp föremål som han kan lägga hundratals timmar på för att få till varje detalj.

– Jag gör det här för att jag vill se hur långt jag kan komma, skrattar han.

Nordic Wildlife Ar

Föreningen Naturmålare i Norden, som vid årsmötet 1999 antog namnet Nordic Wild­life Art, bildades 1991.

Föreningens ursprungliga stadgar antogs vid ett möte i Gällersta, Örebro den 16 december­ detta år.

Syftet med föreningen är i första hand att verka för att öka intresset för djur- natur- och landskapskonst.

Föreningen verkar också för att öka vänskapsutbytet mellan konstnärerna och för att uppmuntra unga konstnärer som arbetar med det vilda i naturen som motivkrets.

Källa: Nordicwildlifeart.org

Visa merVisa mindre

Upplands-Bros bluffvarning: Någon utger sig för att vara oss

"Personen erbjuder filmning av avloppsrör kostnadsfritt" Nu varnar kommunen för bluffsamtal. Ett antal fastighetsägare har kontaktats av en person som utger sig för att ringa på uppdrag av Upplands-Bro kommun.onsdag 5/10 15:23

Mobil trygghetsturné runt om i Upplands-Bro

Kommunen och polisen lämnar centrum Hela kommunen är lika viktig i det pågående trygghetsarbetet. Det här menar Upplands-Bro kommun och polisen – och ger sig ut på en endagsturné.tisdag 4/10 17:21