Personkryssade. Ahmed Abdulahi Mohamed (MP) och Anna König Jerlmyr (M) gjorde två bra personalval i Stockholms stad. Foto: Privat/Sacharias Källdén

De fick flest personkryss i Stockholm

Moderaternas Anna König Jerlmyr fick flest personkryss av politikerna i kommunen, men störst skillnad gjorde kryssen för en doldis i Västerort; Ahmed Abdulahi Mohamed (MP).

  • Publicerad 10:56, 3 okt 2018

Anna König Jerlmyr ser de 12 312 personkryssen som en extra uppmuntran.

– Jag är tacksam, hedrad och ödmjuk inför det stöd jag har fått. Det är klart att det ger mig kraft och det förpliktigar att fortsätta mitt politiska arbete på bästa sätt. Jag lovar att förvalta varje röst jag fått på bästa sätt, säger hon.

Generellt är det partiernas egna toppkandidater som också får flest personkryss. Dock finns det ett par undantag. Ahmed Abdulahi Mohamed från Miljöpartiet fick flest röster av miljöpartisterna i valkretsen yttre Västerort. Så många att han gick från plats 22 till ett på listan.

– Det känns jättebra. Jag har inte gjort någon speciell kampanj. Jag känner många ungdomar i området och har ett brett nätverk. Jag bor här i området och har varit väldigt aktiv i föreningslivet och aktiviteter här, säger Ahmed Abdulahi Mohamed.

MP inleder samtal om samarbete med Alliansen i Stockholms stad

Rashid Mohammed (V) gjorde också ett mycket lyckat personalval och klättrade från plats elva till ett i samma valkrets.

Socialdemokraterna var det enda partiet som valde att ha olika toppkandidater i alla
valkretsar, det för att de vill att politikerna har en lokal förankring. Ändå var det bara i en valkrets som första personen på listan fick flest personröster.

– Det är inte så konstigt. Det lönar sig att driva kampanj och det är positivt att vi har många som syns och folk tycker om, säger Johan Sjölander, kommunsekreterare för Socialdemokraterna, som inte tycker man bör lägga för stor vikt vid kryssen.

Nordling Blanco ett känt namn

Trots att gruppledaren Anna Rantala Bonnier toppade Feministiskt initiativs lista fick Sissela Nordling Blanco flest personröster i samtliga valkretsar i kommunen. Hon är också den som procentuellt fått flest personkryss i Stockholm. Nordling Blanco stod som andra namn.

– Det känns väldigt roligt att ha ett så starkt stöd bland våra väljare. Det är ett förtroende jag jobbat upp genom att träffa många organisationer och väljare genom åren, som vill fortsätta se en politik mot rasism och för mänskliga rättigheter, säger Sissela Nordling Blanco.

L och C vägrar samarbeta med S i Stockholm

Hon tror att anledningen till att hon fått fler kryss är att hon varit mer etablerad sen innan.

– Jag har varit partiledare i FI. Jag är känd sen tidigare bland våra väljare och jag hade ett starkt stöd också i förra valet. Det är många valfrågor som går in i det jag profilerat mig
genom, säger Sissela Nordling Blanco.

Att hon fått fler kryss förändrar inte arbetet.

– Vi har tre mandat och tre platser i kommunfullmäktige, det förändras inte av kryssen, säger Sissela Nordling Blanco.

Partiernas mest kryssade

Anna König Jerlmyr (M) 12312

Clara Lindblom (V) 4981

Lotta Edholm (L) 3955

Peter Wallmark (SD) 3618

Karin Ernlund (C) 3407

Sissela Nordling Blanco (FI) 2321

Erik Slottner (KD) 2234

Katarina Luhr (MP) 2211

Nassir Abdullahi Ali (S) 1775


 

Visa merVisa mindre