Linnea Fredrikson och Josefine Gustafsson, två av alla Tollarebor som tvingas gå ut till Sockenvägen för att ta bussen. Foto: Mattias Kamgren

De får fortsätta vänta på busstrafik genom Tollare

Trots nära tusen färdiga bostäder går ännu inga bussar genom nya stadsdelen Tollare. Provkörningar har visat att Tollarevägen är för smal och måste breddas. – Klantigt, säger småbarnsmamman och Tollarebon Maria Berggren.

  • Publicerad 07:45, 15 feb 2020

En strid ström av fotgängare rör sig längs Hedenströms väg, mellan de nybyggda bostäderna i Tollare och busshållplatsen vid Johannes Petri skola.

Promenaden tar plus/minus tio minuter beroende på var i området man bor. Någon buss upp till bostäderna runt Tollare torg har det inte blivit, trots bostadsbolagens löften

– Jag flyttade hit på premissen att det skulle finnas buss. Det var 2018 och de sa att bussen skulle gå innan året var slut. Innan bodde jag på Kungsholmen och hade en minut till tunnelbanan, säger småbarnsmamman Linnea Fredrikson.

Det är promenad på Hedenströms väg som gäller till och från bussen. Foto: Mattias Kamgren

Situationen är något av en paradox, då det samtidigt är ont om parkeringsplatser i Tollare.

– Om vi inte kan parkera och inte ta bussen, vad ska vi göra? Dessutom ska det flytta in lika många som redan bor här. Många är oroliga för hur området ska kunna svälja så mycket folk, säger Linnea Fredrikson.

Det är ungefär en halv meters bredd som saknas

Jonas Nylander, Nacka kommun

Mitt i Nacka har pratat med både Nacka kommun, byggbolaget Bonava och med trafikförvaltningen på Region Stockholm. Alla säger att Tollare ska få busstrafik. Men ingen kan svara på när.

Nacka kommun och byggbolaget Bonava har planerat Tollarevägen, som visat sig vara för smal för bussar. Foto: Mattias Kamgren

Provkörningar blev ingen succé

Provkörningar med buss i januari visade att Tollarevägen är för smal för att två bussar ska kunna mötas.

– Det handlar bland annat om ett par platser mellan torget och tunneln. Det är ungefär en halv meters bredd som saknas, berättar Jonas Nylander, Nacka kommuns projektledare i Tollare.

Vägen måste breddas – igen

En del av Tollarevägen, närmast torget, breddades redan i höstas av samma skäl. Nu måste alltså en längre sträcka åtgärdas.

– Vi behöver förankra exakt vilka åtgärder som krävs innan vi sätter igång. Alla parter vill lösa det här. Ambitionen är att busstrafiken ska komma igång men vi kan inte säga exakt när, säger Jonas Nylander.

Närmsta hållplatsen ligger på Sockenvägen vid Johannes Petri skola. Foto: Mattias Kamgren

Oklart varför det gick fel

Varken kommunen eller det huvudansvariga byggbolaget Bonava vill svara på varför de inte byggde en bredare väg från början.

– Vi har projekterat och byggt Tollarevägen i samarbete med Nacka kommun. Vi beklagar den uppkomna situationen och för dialog med Nacka kommun och SL för att komma till en lösning, säger Fredrik Hammarbäck, pressansvarig på Bonava.

Vad har ni att säga till Tollareborna?

– Självklart beklagar vi att det inte finns en fungerande busslinje i Tollare.

Maria Berggren, som har bott i Tollare i ett år, är inte imponerad.

– Det låter jättekonstigt. Klantigt. Det vore väldigt skönt om trafiken kom igång, säger hon.

”Bussen är oerhört efterlängtad”, säger Maria Berggren, här på Tollarevägen. Foto: Mattias Kamgren

Inte bara att rulla igång

Det är heller inte bara att rulla igång bussarna när vägen väl är breddad.

– Startsträckan beror helt och hållet på när problemen är åtgärdade och hur väl den tidpunkten synkar med dels våra trafikutövare och deras planering, dels den övriga trafikplaneringen i hela systemet, säger Elin Lindström, presskommunikatör på trafikförvaltningen.