Fått pengar. Ann-Sofie Spångberg med ensamkommande killarna Mansour och Ali som hon hjälper. Läs hennes debattartikel på sidan 16. Foto: Privat

De får bidrag för att få Botkyrkaborna att mötas

En mötesplats för ensamkommande och svenska ungdomar, middagar för integration och en serietidning om föreningsliv. Det är tre av de fem projekt som nu får pengar ur Kreativa fonden.

  • Publicerad 14:30, 24 maj 2017

I maj fick fem projekt dela på 160 000 kronor. Föreningen Happy Days i Norsborg tilldelas 50 000 kronor för att ordna kulturkvällar och middagar som ska få Botkyrkabor i olika åldrar och bakgrunder att mötas.

– Vi är 160 nationaliteter i Botkyrka, men många av oss känner inte varandras kulturer. Mycket som sprids är krig och hat, vi vill sprida kärlek och respekt, säger Sam Lali, Norsborgsbo som driver föreningen.

Happy days har redan ordnat en afghansk kulturkväll på Tumbascenen för cirka 200 personer, men nu ska det bli fler. De startar också Happy days family som matchar Botkyrkabor som vill bjuda hem varandra på middagar och lära varann om sin kulturs mattraditioner.

Ann-Sofie Spångberg, Tullingebo är kontaktperson och volontär för ensamkommande ungdomar i Botkyrka. Hon får 10 000 kronor för projektet "Ängeln och sparven".

– Jag ser att de ensamkommande ungdomarna gör saker för sig själva, de svenska ungdomarna gör saker för sig. Det behövs en motor för att de ska mötas, den vill jag skapa, säger Ann-Sofie Spångberg.

Hon ska kontakta fritidsgårdar i södra kommundelen för att ordna en gemensam tillställning, som en grill- och fotbollskväll.

– Vi börjar litet och tar det därifrån, säger hon.

Ytterligare tre projekt får stöd: Tullingebon Rasmus Storkamps serietidning som lär barn om föreningsliv, Sanat - konst för alla i Alby som vill skapa en mötesplats för kultur och konst, med konserter och andra kulturevenemang. Föreningen Vackra Rosen ska fotografera ballerinor tillsammans med ungdomar i Botkyrka och skapa en fotoutställning som ska visas runtom i kommunen.

Fixar fest. Sam Lali från Happy Days Botkyrka vill att Botkyrkaborna ska lära känna varandra genom kulturfester och middagar. Foto: Privat

160 000 kronor delas ut

Kreativa fonden delar ut pengar till privatpersoner eller föreningar. Fonden stöttar idéer som gynnar Botkyrkabor och utvecklar Botkyrka.

Fonden delar ut pengar fyra gånger per år. I år finns 245 000 kronor kvar att dela ut. Nästa omgång är i september. Ansök på botkyrka.se/kreativafonden.

Nyfiken på Happy days? Gå in på Facebook: Happy Days Botkyrka och Happy Days Family.

Visa merVisa mindre