De fångade polisens hot på film: ”Ska jag bryta fingret på dig?”

20-åriga David Götelid från Arboga hade precis sett sitt AIK slå Djurgården med 2-0 i Stockholmsderbyt tillsammans med kompisarna. Men det blev inte det tidiga tåget hem till Arboga som det var tänkt. I stället omringades de av polis, fick motta batongslag och hot, för att sedan dumpas i Nynäshamn, fyra mil från arenan. – Man blir ju ganska besviken, polisen ska ju vara de man kan lita på, säger David.

  • Publicerad 16:28, 14 maj 2019

Ösmo i Nynäshamn var kanske inte den första platsen som David Götelid, 20, tänkte att han skulle hamna på när söndagen började.

Han och tiotalet kompisar i åldrarna runt 18 upp till 20 hade tagit tåget till Stockholm för att se sitt AIK möta Djurgården i fotbollsallsvenskans äldsta derby.

Men i segerruset utanför Tele2 Arena efter att AIK besegrat rivalen med 2-0 skedde det oväntade. Enligt David omringades han och gänget av polis och tvingades till marken.

– Det gick väldigt fort alltihop, säger han när Mitt i når honom på tisdagen, två dagar efter händelsen.

Bads att vända om

Det hela började på väg till O’Learys när gänget stoppades av en av polisens avspärrningar. Där blev de ombedda att ta en annan väg och vände om.

Men i stället hamnade de på en gata där flertalet Djurgårdssupportrar hade slagit sig ner på en restaurang. David berättar att situationen blev hetsig och gänget bestämde sig för att lämna platsen för att undvika bråk.

De var väldigt aggressiva och skrek att vi skulle lägga oss på marken

David Götelid, AIK-supporter

Väl runt hörnet blev de ändå följda, men inte av arga supportrar i från motståndarlaget, utan poliser i full mundering.

– Vi räckte upp händerna för att visa att situationen var lugn, men de var väldigt aggressiva och skrek att vi skulle lägga oss på marken.

I nästa stund hade flera i gänget mottagit batongslag, en blev pepparsprayad i ansiktet, och tillsammans med ett antal andra AIK:are omringades de av polisen, berättar han.

Filmade med glasögonen

Flera av skedena syns i filmklipp som en av killarna filmade med sina Snapchat-glasögon, som kontinuerligt filmar tiosekundersklipp.

I ett läge hörs en polis säga åt en av de unga männen att lägga ifrån sig sin mobil. När han inte gör det försöker polismannen själv rycka bort telefonen.

”Ska jag bryta fingret på dig”, säger han snabbt därefter.

– Alla hörde det och vi fattar inte varför. Vi gjorde ju som de sa hela tiden för att vi inte ville ha något bråk, säger David.

Lämnades i par i Nynäshamn

Senare togs de en och en iväg från marken för id-kontroll och helkroppsfotografering. Efter vad de uppskattar vara ungefär en halvtimme ute i regnet sattes de som var över 18 år på en tom buss, de minderåriga kördes i väg av polis och vårdnadshavare kontaktades.

Efter en tids färd tillsammans med en handfull poliser på bussen släpptes de av – två och två – på olika platser runt om i Nynäshamn. David och en kille han inte kände släpptes i Ösmo.

Jag respekterar polisens jobb, men i vissa fall så går det snett

David Götelid, AIK-supporter

– Vi sa att vi inte visste var vi var eller hur vi skulle ta oss tillbaka. Men de sa bara ”synd för er” och åkte vidare.

Till slut hamnade han ändå på Centralstationen och ett betydligt senare tåg hem till Arboga än det var tänkt.

Tänker anmäla händelsen

Dagarna efter händelsen är han fortfarande skakad.

– Jag har nog inte smält det än. Man ser ju ibland att det rapporteras om huligaslagsmål på tv. Men vi är ju vanliga AIK:are som älskar vårt lag.

– Jag respekterar polisens jobb, men i vissa fall så går det snett. Man blir ju ganska besviken eftersom polisen ska vara de man kan lita på i samhället.

Gänget planerar nu att gå i hop för att göra en anmälan mot polisen.

Polisens bild

Hos Stockholmspolisen är man medveten om händelsen, men har en betydligt annorlunda bild av skeendet.

Jättetråkigt om någon som dragits med i det här känner sig orättvist behandlad

Ola Österling, polisen

– Polisen på plats hade vid två tidigare tillfällen stoppat personer för att ta sig till restaurangen i syfte att söka konfrontation med motståndarlagets supportrar. Det här skedde vid det tredje tillfället och jag anser att en bra bedömning gjordes för att hindra en farlig situation, säger Ola Österling, presstalesperson vid polisen.

Kan personer som inte var inblandade dragits in i det hela?

– Jag kan ju inte garantera att det tillkommit någon eller några vid de här tillfällena. Men det är såklart jättetråkigt om någon som dragits med i det här känner sig orättvist behandlad.

Nytt derby snart igen

För David Götelid bär det av till Stockholm igen den 2 juni. Då väntar nytt derby mot Hammarby.

– Passionen för AIK brinner fortfarande, men man är ju lite orolig och känner sig otrygg.

Se delar av händelsen i spelaren nedan:

Läs hela polisens bild om händelsen och insatsen vid derbyt här