De fajtades vid valupptakt i Skärholmen

Varför sjunker valdeltagandet i Skärholmen – och varför ska man rösta? Det var kärnfrågor när vänsterpartisten Nooshi Dadgostar och moderaten Hanif Bali debatterade i går.

  • Publicerad 09:53, 15 jan 2018

De finns i varsin ände av den politiska skalan, Nooshi Dadgostar och Hanif Bali. I går kväll möttes de, för att föra fram sin syn på heta valfrågor  – och för att peppa människor att rösta.

Värdar var 127:s röster räknas, som bjudit in till en politisk helkväll i Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen. Och när de två rikspolitikerna drog igång var det närmast fullsatt i salongen.

Orsakerna till att valdeltagandet sjunkit i Skärholmen och andra utsatta stadsdelar, var ett givet ämne.

– Att de ekonomiska klyftorna har ökat kan vara en orsak, att rasismen ökat en annan. Svensk politik har rört sig högerut. Nu behöver den gå åt vänster igen så att klyftorna minskar, sa Nooshi Dadgostar.

Vänsterpartisten Nooshi Dadgostar och moderaten Hanif Bali möttes i Skärholmen.  Foto: Märta Lefvert

Hanif Bali hade en något annorlunda syn på saken. Att klyftorna ökar behöver inte vara politikernas fel, hävdade han.

– Det är inte deras fel att människor från till exempel Syrien här sämre förutsättningar att starta med i Sverige. Men det vi måste göra är att satsa på utbildning, för det är utbildningsklyftan som är den största orsaken till de ekonomiska klyftorna, sa han.

Det finns en fara i ”att skylla allt på rika djävlar och rasism” i stället för att kämpa själv, tyckte Hanif Bali. Det fick Nooshi Dadgostar att reagera starkt. Hon uppmanade människor att organisera sig i stället för att försöka kämpa ensamma.

En sak var de överens om: Det är viktigt att politikerna visar på skillnaderna mellan sitt och andras partier. Annars blir det svårare för människor att känna sig motiverade att rösta.

– Ansvaret för att gå och rösta ligger till sist på medborgaren själv. Vi politiker ska erbjuda tydliga och olika alternativ, sa Hanif Bali.

Nooshi Dadgostar lyfte fram valdagen som den dag då demokratin är som starkast.

– Valdagen är den dag på året då vi alla är lika mycket värda. Det ska vi ta vara på. Den som inte går och röstar då låter någon annan bestämma över sig i stället, sa hon.

Alexander Zadruzny, och Amal Ali Hassan, valambassadörer i 127:s röster räknas.   Foto:Märta Lefvert

Det var ord som 127:s röster räknas definitivt kunde skriva under på. Hela projektet syftar ju till att få fler Skärholmenbor att gå till valurnorna. Under kvällen visades flera kortfilmer som de unga valambassadörerna gjort. En film presenterade projektet, en annan lyfte fram tre lokala förebilder. Den tredje filmen var en en inbjudan till riksdagspartiernas partiledare att komma på valdebatt i sommar.

Filmansvariga Amal Ali Hassan fick slutordet för kvällen med sitt utrop från scenen:

– Vi vill ha partiledardebatt här i Skäris, det är målet!

Adonay Kidane från 127:s röster räknas och Siduri Poli, moderatorn under den politiska debattkvällen.  Foto: Märta Lefvert