Sofia Thelfer, Marie Kaliff, Karin Morian, Jenny Bäckström. Foto: Anna-Stina Ericson

De duckar butiksdöden med gemensam återbruksbutik

På Gamla Huddingevägen 417 hittar du lokalen där gammalt får nytt liv. Möbelverkstad, inredning och kläder med en sak gemensamt – allt är secondhand.

  • Publicerad 05:00, 19 feb 2020

I lokalen som ligger i källarplan sprider det sig en härlig doft när man kliver innanför dörrarna. Det är hemgjord parfym som Marie Kaliff har gjort.

– Det här är en blandning med lavendel som jag gjort specifikt för den här lokalen, berättar Marie Kaliff.

I september slogs portarna upp till butiken i Örby. Där säljs kläder, möbler och inredning som ägarinnorna handplockat på sina frekventa loppisbesök.

Alla har de sina egna återbruksprojekt under olika namn, men gemensamt är att allt säljs i lokalen på Gamla Huddingevägen 417.

Jenny Bäckström berättar att kundkretsen har rört sig långt utanför stadsdelsgränsen. Vissa har tagit sig från Öland och Nyköping till butiken.

– En kund kom ända från Kina, säger Sofia Thelfer.

Lämnade jobb som slöjdlärare

Under de månader som butiken funnits har den positiva responsen från grannarna inte låtit vänta på sig.

– Vi har inte fått en enda dålig kommentar från någon, säger Jenny Bäckström.

Men det är inte bara secondhand som finns att hitta. I ena delen av lokalen håller Morians möbelverkstad till, med Karin Morian bakom spakarna.

Karin Morian har tidigare arbetat som slöjdlärare, och hon berättar att hon inte ångrar beslutet att lämna läraryrket ett dugg.

Karin Morian visar upp en fåtölj hon arbetar med.

– Jag var alltid avundsjuk på barnen jag undervisade som fick hålla på med det här, att ta hand om gamla grejer och ge dem nytt liv.

Och affärerna i möbelverkstan blomstrar.

– Jag är fullbokad fram till april, berättar Karin Morian.

Vill undvika butiksdöden

Den senaste tiden har många butiker runt om i staden fått stänga ned, och i media har fenomenet kallats butiksdöden. Det är ett öde som gänget bakom den kollektiva secondhandbutiken vill undvika.

Nu stänger butikerna i snabb takt runtom i Stockholm

Butiken har bara öppet på torsdagar och söndagar, och alla utom Karin Morian har jobb på sidan av.

Tack, den drog jag upp ur en container!

Sofia Thelfer

– Det är nog en förutsättning för att det här ska kunna gå runt, säger Sofia Thelfer.

Alla fyra är överens att återbruk är en trend som naglat sig fast. De menar att sättet man pratar om vilka kläder man har på sig har ändrats.

– Tidigare när man fick en komplimang för en blus så svarade man ofta ”tack, den är ny” nu säger man istället ”tack, den drog jag upp ur en container!”, säger Sofia Thelfer.