Protesterar. Alexander Skytte, initiativtagare till Lärarmarschen hoppas på att upp till 10 000 personer kommer att komma till Sergels torg på lördag. Foto: Privat / Mostphotos

De demonstrerar mot nedskärningar i skolan

Ökade krav och mindre pengar. Så ser situationen ut i Sveriges skolor och förskolor menar tusentals lärare och förskolepersonal som väntas delta i Lärarmarschen Stockholm i helgen.

  • Publicerad 19:30, 16 maj 2019

På lördag samlas förskollärare, fritidspedagoger, barnskötare, förskolechefer och lärare från hela landet för att delta i Lärarmarschen, som går av stapeln i ett flertal städer i Sverige.

Manifestationen är ett samarrangemang av Lärarupproret och Förskoleupproret i syfte att uppmärksamma och protestera mot nedskärningar i landets skolor, som de menar slår hårt mot både lärare och elever.

Lärare i Stockholm marscherar mot nedskärningar

I Stockholm inleds marschen klockan 13.45 på Sergels torg. Därefter går demonstrationståget mot Mynttorget i Gamla stan, där manifestationen sedan ska fortsätta till och med klockan 16.

– Vi arrangerar det här för att uppmärksamma de nedskärningar som görs på skolorna som inte syns. Politikerna skär i sina budgetar i skolan utan att säga att de gör det. Sedan säger de att de satsar, vilket är fel, säger Alexander Skytte, lärare i Järfälla och initiativtagare till Lärarmarschen.

"Innebär efektiviseringar"

Det lärarna, enligt Alexander Skytte, pekar på är att de budgeterade pengarna till skolan inte följer med de ökade kostnaderna, som beräknas till cirka 2,4 procent per år.

– Det räknas upp för lite pengar. Varje år sker prisökningar i forma av stigande lärarlöner, ökade hyror med mera. Och det landar på 2,4 procent enligt SKL. Men i budgetarna räknar de bara med kostnadsökningar med 0,4 till 1 procent, och det innebär effektiviseringar, att lärare måste jobba mer eller att det skärs ner. Nu har man tagit någon procent per år under en tid, så nu börjar det att kännas, säger Alexander Skytte.

Närmare 3 000 personer har uppgett på Facebook att de tänker delta eller är intresserade av evenemanget. Men Alexander Skytte hoppas att många fler än så kommer att ansluta.

– Många har inte Facebook, så jag tror att fler än så kommer att komma. Vi har fått med oss facken och sedan ska vi bussa folk från hela länet. Så 10 000 personer är målet, säger han.

Lärarmarschen

Vad: Lärarmarschen

Var: Sergels torg

När: Klockan 13.45. Därefter går tåget mot Mynttorget i Gaml stan för fortsatt manifestation till klockan 16.

Visa merVisa mindre