De demonstrerar – för att Laziz ska få stanna

Under lördagen hölls en demonstration på Sergels torg – för att protestera mot utvisningshotet mot Laziz Sharifov. – Laziz ska veta att han aldrig någonsin är ensam, säger Lena Johansson.

  • Publicerad 18:11, 18 mar 2017

”Låt Laziz stanna!”. Ropen skallar över torget, där en skara har samlats för att protestera mot Migrationsverkets avslag av boxningstalangen Laziz Sharifovs, 22, ansökan om uppehållstillstånd.

– Migrationsverkets bedömning är felaktig. Han borde redan ha beviljats permanent uppehållstillstånd baserat på hans anknytning till Sverige, säger Mattias Bernhardsson (RS), ledamot i Haninge kommunfullmäktige, som höll tal under demonstrationen.

Förbereder proffsdebut

Mitt i har tidigare berättat att Laziz Sharifovs arbets- och uppehållstillstånd gick ut i april 2016. Laziz ansökte om förlängt arbetstillstånd med två år, och hoppades på positivt besked från Migrationsverket.

Men så blev det alltså inte. Och han ser nu ut att behöva lämna sin mamma, och sina två bröder hemma i lägenheten i Brandbergen – för att själv utvisas till Kazakstan.

Samtidigt håller boxningstalangen på att förbereda sig för sin proffsdebut den 8 april.

– Han är en sån tillgång för Sverige, och han kommer gå långt, bara han får visa det. Men det är tungt för honom att förbereda sig samtidigt som han har det här hängande över sig, säger Lena Johansson.

”Det är inte humant”

Hon var med redan när Laziz Sharifov utvisades första gången 2013, och när han kom tillbaka till Haninge 2014.

– Det är inte humant. De säger att han inte har tillräcklig anknytning till Sverige, men då känner jag att i så fall har inte jag det heller. Han har sin familj, sitt allt, här. Varför ska de skicka honom någonstans där han inte har någonting?, säger hon och fortsätter:

– Nu försöker vi vara där för honom så mycket vi kan. Laziz ska veta att han aldrig någonsin är ensam.

Klubben startar swish-insamling

Enligt Mattias Bernhardsson ska boxningsklubben nu starta en swish-insamling för att hjälpa till att betala för advokatkostnaderna i samband med överklagan av utvisningsbeslutet.

– Sen arbetar vi för att göra fallet mer känt. Vi vill att föreningslivet och idrottssverige går ut och talar om varför han är så viktig för Sverige, och att Migrationsverket då tar sitt förnuft till fånga, säger han.