Gratis. Under juli månad kommer 1000 gratis lunchlådor delas ut vid tre kyrkor i Järfälla. Genrebild. Foto: Mikael Andersson/Sacharias Källdén

De delar ut gratis lunchlådor i Järfälla

En gång i veckan under hela juli kan den som behöver hämta en gratis lunchlåda vid tre av Järfällas kyrkor. Initiativet är ett sätt att stötta både lokala företagare och hjälpa de som är i behov av ett mål mat.

  • Publicerad 08:55, 1 jul 2020

Det är Jakobsbergs centrum tillsammans med Järfälla församling som erbjuder den som behöver en chans till ett gratis mål mat.

– Vi vill hjälpa både de restauranger och de behövande som finns, och tycker det är bra att göra det tillsammans med kyrkan, säger Lotta Moos, centrumchef.

Det är Jakobsbergs centrum som beställer maten av ett flertal restauranger i centrumet, för att på så sätt stötta sina lokala företagare.

– Våra restauranger lider ganska hårt under coronatider, och vi har bestämt oss för att samarbeta med fem krögare som ska leverera 200 luncher varje onsdag, säger Lotta Moos.

Maten delas ut varm

Totalt ska 1000 lunchlådor delas ut varje onsdag i juli utanför Maria kyrka, Viksjö kyrka och S:t Lukas kyrka. Lådorna går att hämta mellan klockan 11.30 och 13.00, men för de som tillhör en riskgrupp finns möjlighet att få maten hemkörd efter överenskommelse med kyrkan. 

Maten kommer att ligga i värmeskåp och alltså serveras varm. Själva utdelningen sker utomhus med avstånd enligt rådande riktlinjer.

Även Maria Bjerle, biträdande kyrkoherde, tycker att det är ett bra initiativ. Hon berättar att man inte heller behöver vara medlem i Svenska kyrkan för att få ta del av matlådorna.

– Vi tycker det är viktigt och vi är jätteglada över att få hjälpa till med det här. Det behövs heller ingen föranmälan, utan man kan gå dit oavsett inkomst eller ålder, alla kan komma, säger Maria Bjerle.

Hon påminner också om att det går att få hjälp av kyrkan med att handla för den som vill undvika smittspridning. Men man har också anordnat ett utomhuskafé på torget utanför Viksjö kyrka som är öppet varje vardag under sommaren mellan klockan 13 och 15.

– Kaféet har en säker distans för de som behöver social interaktion nu under corona, säger Maria Bjerle.

Här kan du hämta maten

Maria kyrka - Vasavägen 25, Jakobsberg

S:t Lukas kyrka - Svarvargränd 1, Kallhäll

Viksjö kyrka - Agrargränd 2, Viksjö

Visa merVisa mindre