I Upplands Väsby träffar vi kompisarna Markus Johansson, 18, från Bollstanäs och Marcus Blak, 18, Emil Sundberg, 17 och Jacob Ölander, 18, från Sollentuna.

Alla fyra går på Rudbecksgymnasiet i Sollentuna och kör runt i norrort efter skoltid och på helger och byter däck hemma hos folk.

– Vi träffades på kursen entreprenörskap i skolan och bestämde oss för att det här var en bra idé att testa som UF-företag (Ung företagsamhet), säger Jacob Ölander.

En vit Peugeot står och väntar hemma hos dagens kund i Runby.

– Jag såg på Facebook att de här killarna erbjöd däckbyte. Det är smidigt att någon kommer hem till en och byter i stället för att man ska baxa i väg däcken, säger Ulrika Torsson.

Att göra det själv är inget alternativ, tycker hon.

– Jag kan inte och orkar inte lära mig, säger Ulrika och skrattar.

Vinterdäcken ligger i garaget och verktygen är redo. Klockan är 16, mörkret har fallit och pannlamporna åker på.

Rätt verktyg

Killarna plockar fram momentnyckel, nyckel, en träbit, en matta för att skona knäna - och självklart en domkraft. De börjar lossa på muttrarna på vänster framdäck.

– Det här ska inte vara några problem. Annat var det på en BMW häromveckan, där satt bultarna stenhårt, säger Marcus Blak.

Alla utom Jacob går teknikprogrammet på Rudbeck. Men att byta däck har de lärt sig hemma.

– Min pappa har lärt mig och vi har bytt hemma och hos morfar, säger Markus Johansson.

Väntar på 80-åringarna

I skrivande stund har de nio däckbyten inbokade, men fler lär det bli när det magiska datumet 1 december närmar sig. Då måste vintersulorna vara på.

– Vi trodde att fler äldre skulle höra av sig, men vi väntar fortfarande på att 80-åringarna ska kontakta oss. Det kan ju vara ganska fysiskt krävande att byta däck, säger Marcus Blak.

I framtiden vill två av killarna bli ingenjörer, en jobba med bygg- och konstruktion och en med e-handel.

Att starta UF-företag tycker de har varit både nyttigt och lärorikt.

– Vi har fått lära oss att starta företag, bokföring och att deklarera. Men i maj ska det vara avvecklat, säger Markus Johansson.

När alla fyra däck är på får Ulrika en uppmaning.

– Glöm inte att efterdra muttrarna efter tio mil. Och pumpa vinterdäcken!