MODELL. En kub som ska illustrera hur Fittja skulle kunna se ut byggs just nu upp på torget. Foto: Claudio Britos

De bygger modell över ett nytt Fittja

Jätteväxthus, utomhusbio och dansgolv. Och en radiostation på taket. Det var några av de förslag som kom upp när ett gäng Botkyrkatjejer skissade upp sina drömmars Fittja torg. Nu byggs en testkub upp efter förslaget.

  • Publicerad 10:38, 15 aug 2019

I våras samlades en grupp unga tjejer från Botkyrka och gjorde ett förslag på hur Fittja skulle bli tryggare för dem. Det blev ett centrum med ett växthus i trevåningar med radiostation på taket, utomhusbio, dansgolv och grillplatser.

Nu byggs en modell av förslaget upp i en så kallad testkub på Fittja torg. Bygger gör ett gäng feriejobbare från Botkyrka, tillsammans med White arkitektbyrå.

– En upplevelse att vara del i att skapa nya mötesplatser för oss unga, både för tjejer och killar. Det känns kul med ansvar och att få vara med i hela processen. Från start till slut, säger Daniela Soriano Rodriguez som är 16 år.

Hon får medhåll från Tina Li, också hon 16 år:

– Jag kommer börja en miljö- och bygglinje på gymnasiet, och tycker att det är roligt att detta ingår i sommarjobbet. Snickeri är nog ett nytt intresse.

Det som byggs är en förenklad version av det designförslag som togs fram i våras.

Plats för häng

Elin Fabre som är projektledare på Global Utmaning, tankesmedjan bakom initiativet Urban girls movement, berättar att en av de saker som blev tydliga när tjejerna designade sitt drömtorg var att det behövdes plats för häng, gärna över generationsgränserna.

– Det är killarnas aktiviteter som premieras, medan tjejers häng har man inte ens bemödat sig att ta reda på vad det handlar om. Men det behövs plats för häng och platser där morfar kan spela schack och lillebror kan klättra runt. Det är det som tjejerna känner gör dem trygga. Inte kameror och staket, säger hon.

Daniela Soriano Rodriguez tror att skissen kommer ge ringar på vattnet.

– Alla kommer hänga här, att vi bygger det och att alla i centrum ser det bidrar till att det blir ett bättre häng än en parkbänk, säger hon.

BYGGE. Tina Li och Daniela Soriano Rodriguez är del av det feriejobbar gäng som bygger ihop testkuben på Fittja torg. Foto: Claudio Britos

DRÖMTORG. Modellen byggdes i Minecraft för att visualisera hur torget skulle kunna se ut. Foto: Global utmaning

Ett Fittja för unga tjejer

Urban girls movement är ett feministiskt stadsplaneringsprojekt som tankesmedjan Global utmaning driver.

Tanken bakom projektet är att om man bygger staden utifrån tjejers behov så kommer den bli inkluderande, hållbar och fungera för alla.

Under våren har en grupp unga Botkyrkatjejer, tillsammans med White arkitekter, skissat upp hur centrala Fittja skulle kunna se ut.

En liten del av den skissen byggs nu på Fittja torg och kommer invigas på lördag, då det blir podd-inspelning, baskettävling, kafé, pilkastning och fotboll.

Visa merVisa mindre

SNICKARE. Tina Li planerar att gå en en miljö- och bygglinje på gymnasiet. Foto: Claudio Britos