Ola Ansnes och Karl-Erik Strömberg. Foto: Stefan Källstigen, Carlos Montecinos

De byggde det moderna Botkyrka och Salem

På tio år fick Botkyrka och Salem 50 000 nya invånare. Tongivande när bostäder skulle byggas var Ola Ansnes och Karl-Erik Strömberg. Situationen var som i dag – nya bostäder behövs snabbt.

  • Publicerad 11:34, 22 feb 2017

”Potentiell bomb att unga inte får bostäder”

Under miljonprogramsåren fick norra Botkyrka över 15 000 nya bostäder. En som var högst delaktig i det var politikern Karl-Erik Strömberg (L). Han är bekymrad över dagens bostadsbrist.

– Det är ett stort, stort problem. Det är en potentiell bomb att ungarna inte får bostäder, säger Karl-Erik Strömberg.

Vi tar en tur till Albyberget, en av orterna som växte upp som en svamp.

– Jag känner glädje, tacksamhet och stolthet över att jag fick vara med och lösa bostadsbristen då. En bostad är något fundamentalt i livet.

Inneboende

Karl-Erik Strömberg bodde själv inneboende till en början när han kom till Botkyrka för länge sedan.

– Det fanns inga bostäder att få tag på.

På 60-talet hade folkpartisten Karl-Erik flera viktiga positioner på beställarsidan, bland annat som ordförande i Särskilda byggnadskommittén.

– Jag är en av de få överlevande som var med, säger Karl-Erik Strömberg som blev personlig vän med Kaj Sucksdorff, chefsarkitekt på Riksbyggen som ritade både Albyberget och Storvreten.

Är du nöjd med vad ni åstadkom?

– Ja, efter förutsättningarna. Vi var tvungna att pressa byggkostnaderna för att få lånen godkända. Men det var synd att det dröjde att få till arbetsplatsområden i norra Botkyrka.

Har du något råd nu när det ska byggas mycket igen?

– Alla måste acceptera att vi får släppa till av de grönområden vi har i närheten. Det är nödvändigt för bra kollektivtrafik och för att minska bilåkandet. Sedan önskar jag att man kostar på husen lite mer. Det lönar sig i längden, men det måste vägas mot vad folk klarar i hyra.

”Tänk mer på det estestiska”

Salembon Ola Ansnes både bodde och jobbade i Vällingby när han fick förtroendet att rita 1 400 småhus i Salemstaden. I källaren på kontoret i Vällingby satte de upp väggar i full storlek för att testa alla tänkbara rumsformer. De fick också tillgång till alla vitvaror, skåp och badrumsutrustning. I slutet av 1966 stod de första husen klara, men Ola ville veta mer kring vad han skapade.

– 1969 flyttade vi hit för jag ville testa att bo i husen. Det blev en bit att åka till Vällingby då, säger han.

Och än i dag bor han kvar. Vi träffar honom i radhuset på Blåbärsstigen.

– Det var barnvänligt här. Och vi fick grannar och vänner och började engagera oss i Hem och skola-föreningen bland annat, förklarar han.

Tajta ramar

Ola Ansnes berättar att husen skulle byggas i långa serier och med tajta ekonomiska ramar. Allt multiplucerades med 1 400. Bland annat valde man pulpettak för då sparades det in på en takränna och ett stuprör per hus.

– Det var ansträngt både tidsmässigt och ekonomiskt. Det fanns inte utrymme till några finare detaljer, säger Ola Ansnes.

Många förknippar miljonprogrammet med höghus. Inte låghusområden som Salemstaden. Ola Ansnes berättar att han ritat småhus även i Norsborg och i Storvreten.

Är det något råd du skulle vilja ge när det ska byggas mycket bostäder igen?

– Att tänka mera på den estetiska delen. Att låta arkitekterna vara mer delaktiga i lösningarna. Att inte låta tekniker och ekonomer styra för mycket.

Fakta

Snabba bostäder behövdes – då som nu

Alby växer fram.

1947

Man börjar tala om generalplan för norra Botkyrka.

1956

En första plan för Alby.

1963

Stockholms stad och Salems kommun avtalar om bygget av Salemstaden.

1964

Tidningarna skriver att en satellitstad ska byggas i Botkyrka. Stockholms stad ska äga 10 000 bostäder, Botkyrka kommun 5 000.

Salemstaden växer fram.

1966

Första spadtaget för Salemstaden och senare samma år flyttar de första in. Valår med bostäder som viktigaste punkt.

1968

Första spadtaget i Alby.

1970

Första bostäderna färdiga på Albyberget.

1974

Bostäder i Alby, Fittja, Hallunda och Norsborg klara.

1975-1976

Bostäder på Eriksbergsåsen.

Källa: Karl-Erik Strömberg

Källa: Karl-Erik Strömberg
Visa merVisa mindre