Emma Niläng och Amanda Lernbäck är redo för anstormningen på torsdag. Foto: Linda Dahlin

De bullar upp inför kanelbullens dag

På torsdagen är det kanelbullens dag. På Systrarna Delselius konditori i Grisslinge bakas över 2000 kanelbullar den dagen. – Vi lanserar en ny sort med äppelkompott. Men de flesta vill så klart ha en klassisk kanelbulle, det är ju ändå kanelbullens dag, säger Jens Rundelius, bagerichef.

  • Publicerad 14:50, 27 sep 2018

Det finns många dagar att fira i Sverige, men en dag som de flesta brukar uppmärksamma är kanelbullens dag, som infaller på torsdag nästa vecka.

På Systrarna Delselius café och konditori vid Grisslinge havsbad planerar de för ett bullbak på drygt 2000 kanelbullar till den dagen.

De klassiska kanelbullarna är de som går åt mest. Foto: Linda Dahlin

Bagerichefen Jens Rundelius tänker baka en ny sort inför dagen, en bulle med äppelkompott, men räknar ändå med att de flesta vill ha just en klassisk kanelbulle på torsdag.

Vad är hemligheten bakom en riktigt god kanelbulle?

– Äkta smör. Och bra råvaror i övrigt. Jag föredrar bullar som är mittemellangräddade, varken för degiga eller för övergräddade i ugnen, säger han.

Hur förbereder ni er för att hinna baka alla bullar?

– Drygt 2000 bullar är mycket att baka hemma, men för oss är det inte så farligt. Vi ser till att börja någon timme tidigare bara, säger Jens Rundelius.

Fakta

Det visste du inte om kanelbullens dag

  • Dagen instiftades 1999 av Hembakningsrådet. Syftet med kanelbullens dag var från början att få folk att baka mer hembakt, samt öka försäljningen av mjöl, jäst och margarin.
  • Det säljs cirka 7 miljoner kanelbullar på Kanelbullens dag. 51 procent av svenskarna äter då minst en kanelbulle. Minst hälften av alla arbetsgivare bjuder sina anställda på kanelbullar på dagen.
  • Den vanligaste formen på kanelbullen är snurran. Knutbullen är dock äldre, och går att hitta så långt tillbaka som på 1600- och 1700-talet.
Källa: Källa: Mitt kök
Visa merVisa mindre