Tog striden. Magdalena Komajda och hennes man tog, tillsammans med fler hyresgäster, upp kampen mot sin hyresvärd som vanskött en fastighet i Midsommarkransen. Nu har de fått rätt. Foto: Sacharias Källdén

De bor i Stockholms enda tvångsförvaltade hus

I flera år har boende i Kransen kämpat mot sin hyresvärd, som ignorerat mögel, fuktskador och vanskött fastigheten. Nu har värden förlorat makten över huset – och tvingas betala för stora renoveringar.

  • Publicerad 19:30, 20 mar 2019

Det har gått åtta år sen Magdalena Komajda och hennes man fick ett hyreskontrakt i huset på Fastlagsvägen 15-17. Paret bodde då med sin äldste son hemma hos svärföräldrar utanför Stockholm.

Att de via privata kontakter fick hyra en lägenhet i Midsommarkransen beskriver hon som “magiskt”. Men drömmen gick snart i kras.  Efter något år i huset insåg hon att allt inte stod rätt till.

– Det var aldrig någon här. Huset städades inte. Vi hade ingen snöröjning. Våra fönster var genomruttna och det blåste in. Det gick aldrig att få tag i hyresvärden för att få hjälp. Jag kände att det här stämmer inte, säger Magdalena Komajda.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hon radar upp flera allvarliga problem; mögel i pannrummet och trapphuset, fukt och svartmögel i badrummet som inte går att städa bort, usel ventilationen och dålig lukt, element som inte fungerat.

– Det har varit samma temperatur på elementen året runt. När vi fick vårt andra barn var det så kallt här att vi köpte el-element, säger hon.

Källaren är som en "svamp"

Tillsammans med andra boende i huset började Magdalena Komajda driva ett fall mot hyresvärden för flera år sen med hjälp av Hyresgästföreningen. Det slutade i hovrätten ifjol som slog fast att huset ska tvångsförvaltas.

Domen innebär att fastighetsägaren förlorar all makt över huset och intäkterna från hyran i minst tre år. I stället sköts huset av kommunala Familjebostäder, som ska renovera det.

Trots domen har arbetet inte kommit igång. Skälet är att fastighetsägaren också försökt stoppa det lån på drygt fyra miljoner som ska bekosta upprustningen. Anledningen är att skulden landar på hyresvärdens bord.

Först nu har frågan avgjorts. Hyresvärden, som överklagat lånet till hovrätten, har backat. För de boende betyder det att efterlängtade förändringar nu är inom räckhåll.

– Hyresvärden har vanskött huset sedan de köpte fastigheten för snart tjugofem år sedan. Det finns till exempel flera pågående fuktskador från kök och badrum. Husets källare behöver dräneras. Just nu fungerar det som en svamp, säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen försöker stoppa nybygge

Fukt. Ruttna fönster och ett fuktskadat badrum är två av flera brister i boendet. Foto: Sacharias Källdén

"Glad att vi inte gav upp"

Magdalena Komajda hoppas att fuktskadorna nu ska tas på allvar, men framför allt är hon lättad att det är Familjebostäder som i dag sköter huset. Hon hoppas att fler ska bli inspirerade att ta striden mot oseriösa hyresvärdar.

– Det har varit en väldigt påfrestande process. Vi blev så utsatta men till slut lönade det sig. Jag är glad att vi inte gav upp. Nu sover jag gott igen, säger Magdalena Komajda.

Fastighetsägaren KB Fastlagen är en del av en snårig bolagssfär som lyder under en stiftelse. StockholmDirekt har sökt den advokat som företrätt bolaget men han vill inte medverka eftersom fallet är avslutat. Vi har också sökt den man som sitter i styrelsen för flera av bolagen och som via ett aktiebolag ansvarar för KB Fastlagen. Han har inte återkommit.

I badrummet finns svartmögel som inte går att städa bort. Foto: Sacharias Källdén

I trapphuset luktar det mögel och instängt. Enligt hyresgästföreningen måste husets källare dräneras eftersom det nu fungerar som "en svamp". Foto: Sacharias Källdén

Hårt och ovanligt straff mot hyresvärd

Hyreshuset i Kransen är det enda i hela Stockholm som tvångförvaltas. En unik åtgärd, enligt hyresgästföreningen.

Tvångsförvaltning är ett mycket långtgående, och ovanligt, ingripande mot en hyresvärd. De senaste tio åren har bara sex-sju fastigheter i Stockholm blivit tvångsförvaltade, ett av de hårdaste straffen man kan få som oseriös hyresvärd. Det uppger Hyresgästföreningens jurist Bengt Öhman.

– Det är en unik åtgärd som används när alla andra vägar är uttömda. Hyresvärden till huset på Fastlagsvägen har under lång tid agerat empatilöst, nonchalant och skiter i de här hyresgästerna, säger han.

Vågar inte vittna

Skötseln av huset ska alltså vara väldigt dålig och hyresvärden ska tydligt visa att man inte vill göra något åt det för att en tvångsförvaltning ska bli aktuell. Men det finns också flera andra skäl till att åtgärden är ovanlig.

Det krävs till exempel en stark bevisning på allvarliga brister för att vinna ett fall. Och att vittna mot sin hyresvärd kan vara mycket tufft, enligt Bengt Öhman.

– Hyresgästföreningen har bevisbördan för alla påstådda brister. Det händer att hyresgäster inte vågar vittna eller ens berätta om hur de drabbats av sin hyresvärds bristfällig förvaltning, säger han.

Tvångsförvaltning kan förlängas

Tvångsförvaltningen av huset i Midsommarkransen ska fortsätta till sommaren 2020 men troligen kommer Hyresgästföreningen kräva att den tiden förlängs innan ägaren får tillbaka ansvaret för huset.

– Hyresvärden har förhalat tvångsförvaltarens arbete med minst ett år. Jag tror inte att Familjebostäder kommer hinna åtgärda de fysiska bristerna på den tid som nu återstår, säger Bengt Öhman.

Vanskött. På Fastlagsvägen 15-17 i Midsommarkransen ligger fastigheten som nu tas om hand av Familjebostäder. Foto: Sacharias Källdén

Flera domar mot fastighetsägaren

År 2015 begärde Hyresgästföreningen att huset skulle tvångsförvaltas. Då hade föreningen länge krävt åtgärder utan att hyresvärden agerat.

Fastighetsägaren avvisade kravet. Frågan avgjordes i hyresnämnden och hovrätten.

Domarna slår fast att Familjebostäder ska tvångsförvalta huset till mitten av 2020.

Visa merVisa mindre