Paret Ryman blev överrumplade när inspelningsteamet till "Drömkåken" ringde men har aldrig ångrat att de tackade ja. "Det var så roligt". Foto: Åsa Sommarström

De bor i Spångas drömkåk – här spelades kända filmen in

Lena Nyman bytte om nere i källaren, en annan kändis sprang naken på övervåningen och alla charmades av Björn Skifs. Under en månad 1993 stod Brittmari och Sören Rymans villa i rampljuset när filmen ”Drömkåken” spelades in. – Vi sa ja direkt, säger Solhemsborna.

  • Publicerad 05:19, 18 feb 2020

Brittmari, 80, och Sören Ryman, 81, hade precis avslutat middagen i salongen när telefonen ringde. Personen i andra änden berättade att de skulle spela in en film och ville använda parets ljusgula villa i Solhem.

– De ringde en fredagskväll när Sören och jag hade ätit och druckit gott. Jag trodde att de skämtade, säger Brittmari Ryman och skrattar.

Huset har kvar många av sina originaldetaljer, som de gamla fönstren. Här syns den vackra glasverandan, ett av paret Rymans favoritrum. Foto: Åsa Sommarström.

Plötsligt dök Peter Dalle upp utanför Brittmaris och Sörens grind. Filmen skulle heta ”Drömkåken” och visas på bio hösten 1993. Sekelskiftesvillan, som byggdes 1907, fångade inspelningsteamets kärlek direkt. Vad kunde passa bättre än detta drömhus, inbäddat bland tallar på Solhems höjd?

– Då tänkte vi ”vad är detta?”, säger Brittmari Ryman.

Björn Skifs utanför drömkåken när det begav sig. Foto: © AB Svensk Filmindustri (1993) Foto: Hasse Saxinger

Drömkåken

Klassikern från 1993

Drömkåken, med Björn Skifs och Suzanne Reuter i huvudrollerna, handlar om en man som har tröttnat på att bo i lägenhet med familjen. En dag överraskar han dem med att köpa ett riktigt drömhus. Men renoveringen, som görs av tvivelaktiga hantverkare, går inte riktigt som den ska. Slutscenerna, där delar av huset faller sönder, spelades in i lokal.

Källa: Wikipedia

Komedin fångade massorna och blev en riktig succé.

Sören Ryman minns inspelningen som en väldigt speciell period där han fick chansen att träffa Sveriges skådespelarelit.

– Lena Nyman och Jan Malmsjö sprang omkring här i vardagsrummet. Någon sprang naken på övervåningen. Och Björn Skifs var en riktigt trevlig kille, säger han.

Fick nytt staket som betalning

Staketet fick paret som ersättning för utlåningen av huset. Foto: Åsa Sommarström.

Att de sa ja till att låta sitt hem bli en kuliss har de aldrig ångrat.

– De var här i en månad och vi bodde här under hela tiden. Det var så roligt, säger Brittmari Ryman.

Folk brukar promenera förbi och stanna och titta. De känner fortfarande igen huset

Sören Ryman

Än idag, nästan 30 år senare, känns huset igen från filmen.

– Folk brukar promenera förbi och stanna och titta. De känner fortfarande igen det, säger Sören Ryman.

Han lutar sig mot staketet som ramar in tomten.

– Det var så skruttigt. Men efter att teamet hade åkt så fick vi ett nytt som ersättning för att vi ställde upp och lånade ut huset. Och det är fortfarande fint! säger han.