De bor i Huddinges snyggaste hus

I dag är det officiellt. De nybyggda husen i klassisk stil i Glömsta vinner Huddinges Byggnadspris 2017. Följ med hem till Marita och Rolfs lantidyll mitt i Huddinge.

  • Publicerad 11:00, 28 nov 2017

En förskola, ett shoppingcenter, en utbildningsbyggnad och en lekpark utgjorde konkurrensen om Huddinges Byggnadspris som delas ut för första gången i år. Bland Huddingeborna, som fått rösta fram vinnaren, var det det lilla bostadsområdet med Bullerbykänsla som gick hem.

Med 60 procent av rösterna vann husen på Gretas backe överlägset.

– Det är vi så klart väldigt glada över, säger Marita Heiwe Weimarsson som sitter i styrelsen i bostadsrättsföreningen.

 

Hon och maken Rolf flyttade hit från Ljusterö för drygt två år sedan, och det var just den gammaldags lantliga stilen de fastnade för.

– Vi hade redan bestämt oss för ett annat nybyggt hus, men sedan fick vi se de här lägenheterna på Hemnet. De hade gjort en jättefin akvarellmålning av hur området skulle se ut och vi föll direkt. På tisdagen såg vi annonsen och på torsdagen var vi här med mäklaren, säger Marita Heiwe Weimarsson.

Foto: Anna Z Ek

Även om husen ser ut att härröra från en svunnen byggera på utsidan, skvallrar insidan om motsatsen. Här är det öppna planlösningar, marmorkök och golvvärme för hela slanten. Även det upprenoverade torpet från 1700-talet har blåsts ur och givits en uppdaterad planlösning.

För Marita och Rolf erbjöd bostadsområdet den perfekta kombon av lantligt och nytt.

– Vi bodde i ett falurött hus förut och ville inte byta ut det på något sätt. Samtidigt var det jätteviktigt för oss att flytta till nyproduktion så att man inte behöver bygga om en massa. Det orkar man inte när man blir lite äldre. Vi känner att vi har gjort det klart, säger Marita.

Efter dryga 20 år i skärgården ville makarna åt tryggheten i att ha grannar året runt, men ville inte ge upp lantlivet helt.

– Det har varit en stor omställning och tar ett tag att acklimatisera sig, men nu trivs vi jättebra. Man har i alla fall en tomt där man kan gå ut och sätta fötterna mot gräset. På många sätt lever vi precis som vi gjorde på Ljusterö, säger Rolf Weimarsson.

På andra plats i Huddinges Byggnadspris 2017 kom Technology and Health i Flemingsberg. Trea blev förskolan Nytorps Mosse i Trångsund.

Fakta

Juryns motivering

Bebyggelsens utformning anknyter till svensk byggnadstradition med tydliga moderna inslag och bildar en enhet som är ett positivt tillskott i villabebyggelsen.

Den nya bebyggelsen har tagit hänsyn till en befintlig äldre byggnad och är anpassad till omgivningen i skala. Bebyggelsens utformning visar på kreativitet inom lagstiftningens ramar.

Källa: Huddinge kommun